Nyamko Sabuni (L): Det som smutsar ner ska beskattas

Uppdaterad
Publicerad

Nyamko Sabuni vill stötta kommunerna med mer pengar och utesluter inte höjd bensinskatt. – I en omvandling från det fossila till det fossilfria är det viktigt att beskatta det som smutsar ner, säger Liberalernas nya partiledare i SVT:s Agenda.

Om eller när ekonomin vänder nedåt kan det finnas anledning för regeringen att tänka om kring några av förslagen i januariavtalet, enligt Nyamko Sabuni.

– Vi vet inte vad som händer i handelskriget mellan Kina och USA, med handelsavtalet mellan Latinamerika och EU, med brexit. Ekonomi är ingen vetenskap utan vi måste följa det månad för månad. Budgeten måste svara upp mot vad näringslivet behöver, säger L-ledaren.

Två reformer som hon skulle kunna tänka sig att stryka om ekonomin inte går ihop är MP:s förslag om friår och S:s förslag om en extra semestervecka för föräldrar.

– Har man inte råd med det då får man tänka om, säger hon.

Duckar om bensinskatt

Enligt Nyamko Sabuni finns alltid ett utrymme för att såväl höja som sänka skatter på rätt saker.

– Till exempel när vi nu är i en omvandling från det fossila mot det fossilfria är det viktigt att vi höjer skatten på det som smutsar ner.

Hon går inte närmare in på vilka skatter som hon vill höja.  På en direkt fråga om det rör sig om höjd bensinskatt svarar hon:

-Ja, det kan vara ett alternativ men det får vi återkomma till.

Vill inte öka skattetrycket

Däremot håller hon inte med finansminister Magdalena Andersson (S) om att skattetrycket generellt behöver öka för att kvalitén inom kommunsektorn och välfärden ska behållas.

– Det delar jag inte. Däremot behöver fler betala skatt och därför behöver vi sänka marginalskatterna på rätt saker så att fler får arbete, säger hon.

– Det viktiga är att vi har ett konkurrenskraftigt näringsliv. Det är där vi skapar välstånd och resurser.

Se hela programmet i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.