Nyamko Sabuni: ”Vill de samarbeta med oss eller högerut?” Foto: SVT

Sabunis ultimatum till KD: Välj mellan oss och SD

Uppdaterad
Publicerad

Om Alliansen ska återuppstå måste Kristdemokraterna och Moderaterna röra sig mot mitten igen. Det säger Liberalernas nya partiledare Nyamko Sabuni i Aktuellt. Annars hoppas hon kunna bilda regering med Centerpartiet.

– Vi kommer inte att förhandla med SD. Om Kristdemokraterna vill samarbeta med SD kan det försvåra. Men låt oss återkomma inför 2022 och se var KD står rent konkret politiskt: vill de samarbeta med oss eller högerut?

Måste Kristdemokraterna välja?

Almedalen 2019

– Ja, det måste de.

Så om de håller fast vid den här linjen går det inte att återuppliva Allianssamarbetet?

– Nej, det skulle inte gå, säger Nyamko Sabuni.

Vill styra tillsammans med Centern

Nyamko Sabuni säger i Aktuellt att det kommer behövas en ”mittenkraft” om Moderaterna och Kristdemokraterna rör sig högerut, samtidigt som Vänsterpartiet är fortsatt långt ut på vänsterkanten.

– De enda vi ser just nu som är nära oss är Centerpartiet. Jag skulle önskar att vi fick en liberal kraft i mitten och att vi två kan bilda regering, säger Nyamko Sabuni i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2019

Mer i ämnet