Hög polisnärvaro under nyårsfirandet på Möllevångstorget i Malmö. Foto: TT

Raketer och smällare avfyrade mot polis

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en stökig nyårsafton på flera håll. Raketer och smällare har avfyrats mot både allmänhet, polis och byggnader.

I Skara utbröt ett storbråk där en polis blev biten i handen.

I Hovsjö, Södertälje, skadades en person när ungdomar skjutit en nödraket in i en lägenhet.

Dessförinnan hade ungdomarna avfyrat smällare mot både allmänhet och polis.

– Åtminstone en person har fått glassplitter på sig och blivit lättare brännskadad då raketen avfyrades in i lägenheten, säger Stockholmspolisens presstalesperson Anna Westberg.

Vem eller vilka som avfyrade raketen är inte känt, men flera personer har avvisats från platsen. Två har omhändertagits.

Sköt raketer mot polis

I Husby i västra Stockholm attackerades poliser med raketer sedan de kommit dit efter larm om en balkongbrand. Elden kunde släckas, men maskerade ungdomar sköt under arbetet raketer mot poliserna. Ingen skadades i händelsen.

– Det är vanligt nyårsstök och fylla, bråk och raketer och ledsna människor, men det är ändå en förhållandevis lugn nyårsafton, säger Jens Mårtensson, vakthavande befäl vid polisregion Stockholm, till TT vid 02-tiden.

Polisen larmades under kvällen till Hjulsta tunnelbanestation i västra Stockholm efter uppgifter om att ungdomar sköt raketer i tunnelbanan.

Ett relativt stökigt nyårsfirande på flera håll i landet. Foto: TT

Nedslagen

I Linköping blev en person nedslagen och beskjuten med nyårsraketer efter att ha sagt till ungdomar att sluta skjuta raketer mot husfasader.

– Ungdomarna sprang som gaseller på savannen, åt alla håll, när vi kom till platsen så det är svårt för oss att lista ut vem som sköt, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland till Corren.

En person har gripits sedan polisen skingrat ett storbråk vid Skara busstation strax före klockan 23, skriver Skaraborgs Läns Tidning.

– Det finns uppgifter om att 30–40 personer på något sätt har varit inblandade, säger Margita Johansson vid Lidköpingspolisen till tidningen.

Även poliser blev attackerade, enligt SR P4 Skaraborg. En person slog en polis och bet en annan polis i handen, och har gripits misstänkt för våld mot tjänsteman. Flera andra personer har omhändertagits för fylleri eller för störande av ordning.

I Grums slutade ett bråk mellan flera personer vid 03.30-tiden med att två personer fördes till sjukhus.

– En person är skadad med någon form av stickvapen. En annan har en huvudskada. Båda är förda till sjukhus, säger Jan Materne, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen, till Aftonbladet.

Många skärrade

Från Malmö kommer rapporter om raketer som skjutits mot tåg på stationen i Oxie.

Överlag har det varit många raketrelaterade incidenter i Skåne under nyårskvällen. Polisen fick under kvällen många samtal om smällar och rök i trapphus och utanför fönster, men inga grova våldsbrott har rapporterats.

– Det är bråk och det är misshandel både utomhus och inomhus, vi har haft en del raketskjutning men i Malmö har det ändå varit väldigt kontrollerat, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisregion Syd, till TT.

Polisen har haft flera patruller som har hållit ordning vid Möllevångstorget, där flera personer har omhändertagits för ordningsstörning efter att ha hanterat raketer på felaktigt sätt.

I Kristianstad har det förekommit bränder och sten och fyrverkerier har kastats mot poliser på plats, men det rapporteras senare vara lugnt.

I Växjö utlöstes överfallslarmet när smällare och raketer avfyrades i en butik. Det finns inga uppgifter om att någon kommit till skada. I Växjö har också ett fönster på en skola skjutits sönder med smällare.

Även i Västervik larmades polisen ut till områden där ungdomar sköt fyrverkerier mot förbipasserande.

På Möllevångtorget i Malmö finns från och med detta nyår övervakningskameror och belysning som gör att polisen kan lysa upp vald del av torget i brottsförebyggande syfte. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.