Flera medier rapporterade under torsdagen om att Rosanna Dinamarca (V) kandiderat till Vänsterpartiets partiledarpost. Uppgifter som kom från ett sms komponerat av Chang Frick, chefredaktör för Nyheter Idag. Arkivbilder. Foto: Terje Pedersen/TT, Anders Wiklund/TT

Nyheter Idags chefredaktör bakom bluff-sms från falsk Dinamarca

Uppdaterad
Publicerad

Flera medier rapporterade under torsdagen om att Rossana Dinamarca (V) kandiderar till Vänsterpartiets partiledarpost. Men det visade sig vara en bluff. Nu berättar Chang Frick, chefredaktör för sajten Nyheter Idag, att han hjälpte till att lura P4 Väst, som fick det falska sms:et.

Sveriges Radios lokalkanal P4 Väst hänvisade till ett sms från Dinamarca, som visade sig vara falskt. Någon hade utgett sig för att vara Dinamarca i sms-kontakt med en reporter. Nu avslöjar Chang Frick att det var han som komponerade sms:et. 

“Citaten om att Vänsterpartiet måste stå upp mot regeringens nyliberala politik kommer alltså från mig. Bakgrunden är att mannen med mobilnumret återigen var trött på att alla jagade Dinamarca på hans telenummer. Han vände sig till mig för råd”, skriver Frick på Twitter.

”Ville testa källkritiken”

SVT Nyheter har varit i kontakt med Daniel Westman, den person som har Rossana Dinamarcas gamla nummer. Han bekräftar hur bluffen gick till. 

– Jag rekommenderar ingen att lura journalister, men sväljer de betet så får de skylla sig själva. Det är sjukt tycker jag. Jag har inget dåligt samvete, säger han. 

Daniel Westman har vid flera tillfällen blivit uppringd av journalister som trott att de kontaktat Rossana Dinamarca. Även 2017 spred han falska uppgifter i hennes namn. 

– Jag ville testa källkritiken ännu en gång. Det här är ingenting mot Rosanna, jag gillar henne som person. Jag skulle ha gjort samma sak om det var Jimmie Åkesson eller Stefan Löfven, säger han.

Frick: ”De borde veta”

Chang Frick säger till SVT Nyheter att han ”tyckte synd om grabben”, och syftar på Daniel Westman.

– Eftersom jag själv jobbar på Nyheter Idag är jag inte den första att säga att man ska lura en redaktion, men det här var inte första gången P4 Väst hade sökt honom. De borde veta att det här numret inte går till Rosanna.

Chang Frick, som tidigare varit politiskt aktiv inom Sverigedemokraterna, hade gjort samma sak om det gällde Jimmie Åkesson (SD) menar han.

– Direkt. Där hade jag haft mindre betänketid. Det hade varit lättare att dra ner brallorna på Åkesson, vår tidning är inte direkt vänster och då blir det ännu mer känsligt. Vi måste tänka till så vi inte skadar Dinamarca.

Har du varit i kontakt med henne?

– Nej, det är ingen människa jag talar med.

SR: Rimmar illa med etiska reglerna

Peter Sundblad, kanalchef och ansvarig utgivare för P4 Väst, tycker att det är anmärkningsvärt att Chang Frick som journalist medvetet sprider falska uppgifter. 

– Att han medvetet lurar en redaktion rimmar illa med de etiska reglerna, säger han.

Chang Frick ser inte att han har något ansvar som journalist att inte lura andra medier.

– Nja, det beror på omständigheterna. Jag tror på ett sätt att det är nyttigt ibland att en och annan grej händer. Många vaknar till.

P4 Väst kommer nu att se över sina rutiner inför publiceringar, i synnerhet när de får svar via sms, och kontrollera att det är rätt person, helst via telefon. 

– Vi letar och söker efter det felaktiga numret men i vårt kontaktregister står bara det rätta numret. Men det var ett 30-tal journalister som ringde Daniel Westman så uppenbarligen lever numret. Det går inte riktigt att gardera sig.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Rossana Dinamarca som ser allvarligt på händelsen.

”Det är naturligtvis inget pojkstreck. Detta är en vuxen man. Det är allvarligt och något Chang kan komma att åtalas för”, skriver hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer