Rossana Dinamarca (V) Foto: Jessica Gow

Dinamarca (V) tillbakavisar påstående om kandidatur

Uppdaterad
Publicerad

Påståendet om att Rossana Dinamarca (V) står till förfogande som partiledare var en bluff. Någon hade utgett sig för att vara henne i sms-kontakt med en P4-reporter. Hon säger till Ekot hon ännu inte har beslutat om hon ska kandidera.

På torsdagskvällen rapporterade flera medier, däribland SVT, om att Dinamarca kandiderar till Vänsterpartiets partiledarpost. Men det visade sig handla om ett bluff-sms till P4 Väst från en person som använt Dinamarcas gamla telefonnummer.

P4 Väst publicerade under kvällen följande uttalande och hänvisade till sms:et som alltså visade sig vara falskt:

Jag har meddelat valberedningen att jag kandiderar som partiledar. Vänsterpartiet måste våga stå upp mot nyliberal politik som slår mot de allra svagaste i samhället. Jag kommer aldrig, oavsett min framtida politiska roll, att vika en millimeter för det jag tror på. Med en regering som återkommande säljer ut sig för nyliberala reformer måste Vänsterpartiet våga ta kampen mot högerpolitik.

”Nyheten är fejk”

Rossana Dinamarca uppger i telefonsamtal med Ekot att hon ännu inte beslutat om hon tänker kandidera till partiledarposten.

Hon skriver även på Facebook om händelsen.

”Nyheten från Radio Väst är fejk. De har hört av sig till mitt (jätte!)gamla nummer och den personen som har det numret har ännu en gång lurat samma redaktion att han är jag genom att svara på sms. Jag har varken sagt bu eller bä.”

Inte första bluffen

Det är inte första gången som Dinamarca drabbats. I oktober 2017 polisanmäldes en person som utgett sig vara henne, skriver P4 Väst.

Personen skrev då i ett sms att radiokanalen kunde citera Dinamarca på att Stefan Löfven är en ”ohederlig buffel”. Personen hade då tidigare även utgett sig för att vara Dinamarcas pressekreterare.

Har kandiderat tidigare

Dinamarca var en av kandidaterna till partiledarposten i förra ledarskiftet 2011. Hon har kritiserat nuvarande partiledning för att vara för svag gentemot regeringen.

Hennes namn har nämnts i spekulationerna om Sjöstedts efterträdare, men det har setts som en nackdel att hon inte sitter i riksdagen, som hon lämnade i samband med valet 2018.

Nuvarande partiledare, Jonas Sjöstedt, meddelade sin avgång under onsdagen.

I en tidigare version av denna artikel återgav vi TT:s felaktiga uppgifter att Rossana Dinamarca kandiderade till partiledarposten i Vänsterpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer