Jonas Sjöstedt är partiledare för Vänsterpartiet sedan den 6 januari 2012. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jonas Sjöstedt avgår – ställer inte upp för omval

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt meddelar nu att han avgår som partiledare för Vänsterpartiet. I sommar flyttar han till sin familj i Vietnam.

Jonas Sjöstedt ställer inte upp för omval under partiets kongress i maj. Han meddelar sin avgång på Facebook:

”För mig har det varit ett svårt beslut. Att få vara ordförande för Vänsterpartiet är det viktigaste och roligaste uppdrag jag kan tänka mig”, skriver han.

Flyttar till Vietnam

Jonas Sjöstedt menar att han har tänkt på sin familj när han tagit beslutet: ”Jag vill ha mer tid för att vara en bra och närvarande pappa, make och vän. Min familj bor sedan flera månader tillbaka i Vietnam”.

I sommar lämnar han sitt uppdrag som riksdagsledamot och flyttar till sin familj i Vietnams huvudstad Hanoi. Hans fru arbetar som ambassadör där.

Partiledare sedan 2012

Det har gått rykten om att Sjöstedt ska avgå, men han meddelade först under onsdagen sitt beslut i ett möte med Vänsterpartiets partiföreningar.

Jonas Sjöstedt har varit riksdagsledamot sedan 2010 och partiledare för Vänsterpartiet sedan den 6 januari 2012. Sjöstedt tog över efter Lars Ohly. Jonas Sjöstedt gick en tvåårig social linje på gymnasiet och han har bland annat arbetat som lastbilsmontör.

”Nu ska jag ta vara på varje dag som ordförande fram till kongressen i maj”, skriver han på Facebook.

Ångrar inte vägvalet

– Jag har varit partiordförande i åtta år och arbetat hårt, och i dag står Vänsterpartiet starkt. Vi har mer än dubblerat både medlemstal och stöd i opinionen, och jag tänker att det är ett bra läge att lämna, säger Sjöstedt i SVT:s Aktuellt och fortsätter:

– Det är ett tungt uppdrag som sliter, och jag tror det är klokt att gå i tid.

Sedan Sjöstedt släppte fram regeringen Löfven och januariöverenskommelsen har många kritiker, inte minst internt, hävdat att partiet inte är tillräckligt radikalt och inte driver tillräckligt vänsterinriktad politik. Han säger sig dock inte ångra sitt vägval.

– Jag vet att en stor majoritet av vänsterväljare inte ville att Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) skulle komma till makten. Det de vill är att vi ska lägga press från vänster, och se till att man inte kan genomföra de dåliga delarna av januariavtalet – och det är det vi börjat med.

Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt är född 1964.

Har är partiledare sedan 2012 och var ledamot av Europaparlamentet 1995 till 2006 samt är riksdagsledamot sedan 2010. Han ingår i Västerbottens valkrets.

Som vice ordförande i organisationen ”Nej till EU” 1993–94 var Sjöstedt en av de mest framträdande debattörerna på nejsidan inför folkomröstningen om EU. Han var vid denna tidpunkt yrkesverksam som metallarbetare vid Volvo i Umeå.

Hans framträdande roll i Europadebatten resulterade i att han 1995 valdes in i Europaparlamentet och han omvaldes 1999 och 2004. Sjöstedt var även framträdande i nejsidans kampanj inför euroomröstningen 2003. I Europaparlamentet var han ledamot av utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

Under några år i slutet av 00-talet var Sjöstedt bosatt i New York, där hans hustru Ann arbetade vid Sveriges representation i FN.

I riksdagen har Jonas Sjöstedt varit ledamot i EU-nämnden 2010 till 2012 och utrikesnämnden sedan 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.