Nooshi Dadgostar och Ulla Andersson. Foto: TT

Statsvetarna: De kan ta över efter Sjöstedt

Publicerad

Ett par namn står ut i spekulationerna kring vem som tar över när vänsterledaren Jonas Sjöstedt avgår. Enligt de experter SVT Nyheter pratat med bör det dock bli en kvinna som tar över – om inte frågan om ett delat ledarskap åter blir aktuell.

Jenny Madestam, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola, tror att Nooshi Dadgostar är en het kandidat att ta över när Jonas Sjöstedt avgår från posten som Vänsterpartiets ledare.

– Dadgostar är kanske lite mer radikal än Sjöstedt, men kommer att fortsätta hålla hans ”pressa regeringen” -linje, säger Jenny Madestam.

Nooshi Dadgostar utsågs till vice partiordförande 2018, vilket är en av sakerna som talar för henne enligt Madestam.

– Många tittar mot vice ordförande när en ny partiledare ska utnämnas för att de sitter i den stolen av en anledning.

Även Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och aktiv inom Socialdemokraterna, ser Dadgostar som en trolig kandidat. Han framhåller särskilt att hon fått förtroendet att leda en statlig utredning.

Esbati – ett mer känt ansikte

Stig-Björn Ljunggren, filosofie doktor i statsvetenskap och medlem i Socialdemokraterna, menar att Dadgostar är populär inom det egna partiet men har en låg profil utåt sett. Något som både kan vara positivt och negativt, enligt honom.

Både han och Ulf Bjereld nämner då istället Ali Esbati som ett mer känt ansikte.

– Han är konfrontativ och av hög profil, smart men något kontroversiell, säger Stig-Björn Ljunggren.

Bör bli en kvinna

Enligt Ulf Bjereld har Ali Esbati ”mognat till en väldigt tung politiker” men har det faktum att han är man emot sig. Samtliga tre experter som SVT pratar med är överens om att nästa partiledare bör bli en kvinna om Vänsterpartiet ska leva upp till sin feministiska profil. Frågan om ett delat ledarskap skulle däremot kunna bli aktuell.

– Det hänger på huruvida man tycker att en person kan klara av att hålla samman partiet, vilket kommer vara den viktigaste uppgiften för den nya partiledaren, säger Ulf Bjereld.

Veteran – självklar kandidat

Även veteranen Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson som kandiderade till partiledarposten 2011 framhålls av alla tre som en självklar kandidat – om hon vill ställa upp den här gången. ”Arbetarklass, kvinna och redig” menar Ljunggren uppfyller de flesta kriterierna, och en lång erfarenhet väger också tungt.

– Hon utmanade på allvar förra gången hon ställde upp, och även då väcktes frågan om delat ledarskap, säger Ulf Bjereld.

I spekulationerna har även Rossana Dinamarca nämnts. Efter att ha meddelat att hon inte tänker fortsätta som riksdagsledamot då hon känner sig ”osynliggjord” av det egna partiet har hon öppet kritiserat ledarskapet.

– Hennes kritik på ett mjäkigt ledarskap visar på att hon själv är intresserad. Men många av de andra kandidaterna vill fortsätta på ungefär samma linje som Sjöstedt, säger Jenny Madestam.

Fotnot: Ulf Bjereld är bekant med Nooshi Dadgostars föräldrar och Stig-Björn Ljunggrens släkting är i ett förhållande med Ulla Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer