Foto: TT

Fem möjliga kandidater till V:s partiledarpost

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt meddelade under onsdagen att han kommer avgå, och flytta till Vietnam. Men vem kommer att ta över som nästa V-ledare? Här är fem tänkbara kandidater, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Ali Esbati

Esbati är utbildad till civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Ali Esbati gick med i Ung Vänster 1992, och i maj 2001 valdes han till ungdomsförbundets förbundsordförande. Vid Riksdagsvalet 2014 valdes Esbati in som ordinarie riksdagsledamot.

Nooshi Dadgostar

Dadgostar har studerat juristprogrammet vid Stockholms universitet. Hon gick med i partiet som 14-åring eftersom hon ”gillade Ung Vänsters feministiska kampanjer”. 2018 blev Dadgostar utsedd av Vänsterpartiets partistyrelse till vice partiledare.

Rossana Dinamarca

Dinamarca studerade bland annat vid journalistlinjen på Strömbäcks folkhögskola, och var ledamot i kulturutskottet under perioderna 2002–2006. Den 4 februari 2018 meddelade Rossana Dinamarca att hon inte tänkte ställa upp för omval till riksdagsledamot, på grund av hon ansåg sig blivit ”systematiskt osynliggjord av det egna partiet”.

Linda Snecker

Snecker har avlagt en magisterexamen i statsvetenskap vid Linköpings universitet, och invaldes i Sveriges riksdag i samband med valet 2014.

Ulla Andersson

Andersson är ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Den 6 juli 2011 meddelade Andersson att hon ställer upp som kandidat till partiledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.