Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet. Foto: Anders Wiklund/TT/arkiv

Nytt avtal för landets lärare klart

Uppdaterad
Publicerad

Avtalsrörelsen för lärarna är i mål. Fack och arbetsgivare skrev på onsdagen på ett nytt avtal, som enligt fackförbunden innebär bättre arbetsmiljö och en lönestruktur där erfarenhet ska löna sig.

Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har efter förhandlingar lyckats enas med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona om ett nytt kollektivavtal. Avtalet löper på tre år och omfattar över 200 000 anställda på landets kommunala skolor och förskolor.

Det förra avtalet löpte ut den 31 mars. Enligt Lärarförbundet gör det nya avtalet bland annat att lärarnas inflytande över arbetstiden ökar.

– Avtalet ställer skarpare krav på arbetsgivarna att minska arbetsbelastningen, förbättra organiseringen av arbetet och skapa en lönestruktur där bland annat erfarenhet ska premieras, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Enligt Lärarnas Riksförbund var det ett svårt beslut att acceptera avtalsförslaget.

– Avtalet kommer verkligen inte att lösa alla våra problem. Men det finns bland annat tydligare skrivningar om arbetsmiljö så nu måste vi lägga all vår fackliga kraft åt att ta striden för att minska arbetsbelastningen hos varje arbetsgivare som, än så länge, bär det yttersta ansvaret för lärarnas villkor, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i en skriftlig kommentar till SVT.

Ska jobba långsiktigt

Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation, säger i ett pressmeddelande att en treårig avtalsperiod ger möjlighet för arbetsgivare och fackförbund att arbeta tillsammans ”långsiktigt och strategiskt för att möta skolans utmaningar”.

– Som ett led i detta ska arbetsgivarna i samråd med de fackliga organisationerna ta fram en plan som ska innehålla insatser inom områdena arbetstid, arbetsmiljö, arbetsorganisation och lönebildning i syfte att trygga kompetensförsörjning inom skolan, säger han i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer