Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialminister Lena Hallengren säger att det är glädjande att kunna lyfta besöksförbudet, samtidigt som det är en risk och kräver att alla tar ansvar. Foto: Fredrik Sandberg, TT

Hallengren: Besöksförbudet på äldreboenden upphör

Uppdaterad
Publicerad

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden upphör från och med den 1 oktober. – Jag är glad att kunna meddela att besöksförbudet kommer att upphöra, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.

– Men vi befinner oss fortfarande i en pågående pandemi. Det är en risk när vi lyfter förbudet. Jag vill nu att alla tar ansvar, säger Lena Hallengren på presskonferensen som hålls tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen generaldirektör Olivia Wigzell berättar att myndigheten haft i uppdrag att analysera besöksförbudet, och då har vägt fördelar och nackdelar mot varandra.

Stärkt smittskydd

Förutom att smittspridningen i samhället, men även på särskilda boenden, gått ner kraftigt framhåller Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell att landets boenden dessutom nu haft gott om tid på sig att stärka smittskyddet.

– Vi har gjort en samlad bedömning, säger hon, och förklarar att besöksförbudet kan tas bort nu. Olivia Wigzell säger också att många äldre har farit illa av förbudet.

– Men faran är inte över. Ett stort ansvar vilar på den som besöker, på hur man lever och hur man agerar, säger Olivia Wigzell.

”Ingen anstormning”

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson säger att vi i dag vet mer om sjukdomen och hur smittspridningen fungerar. Samtidigt manar han till försiktighet när boendena väl öppnar.

– Det är viktigt att undvika en anstormning av besökare på boendena då förbudet upphör.

Besöksförbudet har gällt sedan den 1 april och har förlängts vid ett flertal tillfällen, efter beslut från regeringen som i slutändan bestämmer.

Ta del av hela SVT:s sändning om de ändrade reglerna för besöksförbud här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet