Centerparitets partiledare Annie Lööf Foto: Scanpix

Nytt idéprogram splittrar Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Förslag om fri invandring, månggifte och slopad skolplikt faller inte i god jord hos Centerns distrikt ute i landet.

På partistämman i mars ska Centerpartiet anta ett nytt idéprogram. Förslaget som en arbetsgrupp lanserade före jul har stött på patrull. Centern i Skåne ska nu ta fram ett motförslag till stämman.

– Ska Centern ha ett fortsatt inflytande i svensk politik måste förslaget ändras. Detta går inte hem. Det kan skada oss i nästa val, säger Per-Ingvar Johnsson, riksdagsman från Åhus, till Sydsvenskan.

Flera kritiska

Kritiska röster hörs också från bland annat Kronoberg där distriktsordförande Per Schöldberg säger till Expressen att programmet har alldeles för stort fokus på individualism och frihet. Bertil Böhlin, distriktsordförande i Ångermanland, är också negativ.

Partiledaren Annie Lööf påminner om att medlemmarna har fram till den 5 februari på sig att lämna synpunkter inför den 15 februari, när partistyrelsen ska ta fram ett förslag till beslut vid stämman.

– Jag hoppas att vi kan fortsätta att ha en riktigt bra och levande idédiskussion ända fram till stämman, säger hon till TT.

”En vision”

Samtidigt säger Lööf att arbetsgruppens jobb under ett år var djupt förankrat i C, och att 220 partikretsar och cirka 10 000 personer ingått. Hon tycker att det vore olyckligt om olika läger byggs upp.

– Målet med hela processen är ju att vi ska ena och tydliggöra Centerpartiet.

Personligen kommer hon att säga nej till att C ska driva frågan om månggifte. I fråga om fri invandring tror Lööf att det finns behov av att förtydliga vad som egentligen menas, att förslaget mer är en beskrivning av vad partiet vill driva i framtiden.

– Det är ju en vision och inte ett sakpolitiskt handlingsprogram.

  • Partiet är för en fri invandring.
  • Den fria rörligheten inom EU bör omfatta hela världen.
  • Definierar partiet som ett liberalt, decentralistiskt parti.
  • Vill ha ett plattare skattesystem med låga marginalskatter.
  • Begränsa antalet statliga myndigheter.
  • Begränsa mängden lagar och regler.
  • Slopa skolplikten: föräldrar och målsmän har plikten att se till att barnen får en god utbildning.

Källa: Centerpartiet (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet