”Den nyliberala kuppen misslyckades”

Uppdaterad
Publicerad

Alla kontroversiella förslag har rensats bort från Centerpartiets idéprogram, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator.

Den nyliberala kuppen i Centerpartiet misslyckades.

Per Ankersjö, Fredrik Federley och de andra i idéprogramsgruppen som föreslog månggifte, slopad arvsrätt, en minimal stat och slopad skolplikt har körts över fullständigt när Centerpartiets partistyrelse nu behandlat förslaget till nytt idéprogram.

Strid om förslag till C-program

Det framgår tydligt efter centerledaren Annie Lööfs presskonferens på måndagen.

Det är inte bara så att alla kontroversiella förslag rensats bort. Hela texten i det ursprungliga förslaget har omsorgsfullt skrivits om.

Den tydliga marknadsliberala hållningen, på gränsen till nyliberal i flera delar, har nu ersatts med resonemang om Centerpartiet som en rörelse som visserligen är liberal men framför allt social, decentralistisk och grön.

Distansen räddar Lööf

Annie Lööf beskrev själv under presskonferensen debatten kring idéprogrammet som en ”jobbig process”.

Att hon så tydligt distanserar sig från förslagen räddar henne, men det är knappast fråga om något frivilligt val. Förslagen vållade ett ramaskri i partiet samtidigt som de tenderade att uppfattas som ”stolligheter” bland väljarna.

För ett parti som knappast längre har några frågor som väljarna identifierar det med är det förstås ett skräckscenario när enstaka uppseendeväckande förslag som månggifte får så stort genomslag.

Nu hoppas Annie Lööf visa handlingskraft när hon resolut avfärdar de kontroversiella idéer som hämtats ur nyliberalismens tankegods.

Fri invandring

På andra punkter har förslagen väsentligen omformulerats. Förslaget till ”plattare skatt” har ersatts med formuleringen ”därför måste skatteskalan göras mindre brant”.

I sak betyder det ungefär samma sak, men är svårare att angripa för de politiska motståndarna. På samma sätt har förslaget om fri invandring ersatts med ett stycke där partiet talar om öppna gränser och fri rörlighet.

Men, betonade Annie Lööf på presskonferensen, det förstår väl alla att det här är en långsiktig vision och inget som ska genomföras nu.

Partiets medlemmar har lämnat in 1.700 sidor synpunkter på idéprogramsgruppens förslag och på avgörande punkter är det nu helt andra politiska prioriteringar.

Emellertid kan man också dra slutsatsen att Centerpartiet är det kanske mest liberala partiet i Sverige i dag, trots ändringarna.

Beskatta gruvor

Det förslag som Annie Lööf presenterade på måndagen har goda möjligheter att utan större ändringar röstas igenom på den extra partistämma som hålls i slutet av mars.

Den marknadsliberala falangen lär strida fram till extrastämman, men är sannolikt för liten för att kunna driva igenom sin linje.

När det gäller frågan om regionala skattebaser (egentligen en möjlighet för inlandskommuner i norr att beskatta till exempel gruvor) är utgången mer oviss, men det är knappast ett förslag som lär orsaka någon större debatt utanför partiet.

Plågsam period

För Centerpartiet har den här perioden varit plågsam. Interna stridigheter och ett opinionsstöd under riksdagsspärren är förstås en mardröm.

Annie Lööf vill nu sätta punkt för denna kris och hoppas därefter gå stärkt ur en extrastämma som på avgörande punkter ger henne brett stöd. Helt omöjligt att hon lyckas med detta är det inte. Om det räcker för att locka tillbaka väljarna till partiet är emellertid en helt annan fråga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om förslag till C-program

Mer i ämnet