Foto: Foto: Karin och Kurt Lindholm

Nytt köldrekord i morse

Uppdaterad
Publicerad
Minus 42 grader lyder årets nya svenska köldrekord, uppmätt i Karesuando i dag.

Karesuando har haft 42 minusgrader – vilket innebär att morgonens köldrekord på -41,2 är slaget. På flera ställen i norra Lappland ligger temperaturen kring 40 minusgrader, enligt SMHI, och kylan kan hålla i sig till i morgon.

Bakom köldvågen i norr ligger ett högtryck med klart väder. Ingen vind, inget solsken men snö som isolerar mot markvärme, bidrar också till att temperaturerna har fallit till kring minus 40 grader eller mer.

Håller i sig

Köldknäppen väntas fortsätta en vecka. Men trots dagliga bottennoteringar är det långt kvar till det svenska rekordet. För 48 år sedan sjönk temperaturen i lappländska Vuoggatjålme ända ner till minus 52,6 grader.

SVT:s tittare har skickat in sina bästa bilder från landets alla hörn. På många av bilderna från norra Sverige syns en halo runt solen, vilket innebär att den skiner igenom små iskristaller och ser ut att ha en ring runt sig.

Alla avgångar inställda för Norrtåg

På kalfjällen i södra Lappland, Västerbotten och Härjedalen varnar SMHI fortsatt för kyleffekten. Minusgraderna i kombination med friska vindar gör att risken för förfrysningsskador ökar.

På grund av kylan har Norrtåg ställt in nästan alla avgångar under dagen på sträckan Luleå—Kiruna. Någon ersättningstrafik med buss sätts heller inte in.

– Vi fattar nu beslut dag för dag. Om vi ska köra tågen beror helt och hållet på hur vädret blir, säger Annelie Lindeblad, kommunikatör på tågoperatören Arriva som tillsammans med SJ äger bolaget bakom Norrtåg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer