KDU:s ordförande Sara Skyttedal. Foto: TT

Nytt kompromissförslag om DÖ

Uppdaterad
Publicerad

Anförarna av upproret mot decemberöverenskommelsen, DÖ, hos Kristdemokraterna har landat i ett förslag som de hoppas ska göra det lättare för ombuden att sänka DÖ.  – Men det är ingen kompromiss, försäkrar Sara Skyttedal, ordförande i ungdomsförbundet.

De som står bakom förslaget, bland dem också distriktsordföranden i Kalmar län, Anders Andersson uppmanar rikstinget att ”uttala att Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen” och vidare att partistyrelsen ”får i uppdrag att påbörja ett arbete för att avveckla decemberöverenskommelsen.”

Om rikstinget i eftermiddag säger ja till detta innebär det, enligt Sara Skyttedal (KDU), att Kristdemokraterna lämnar överenskommelsen och är fria att agera hur de vill i riksdagen utan den tvångströja de anser att decemberöverenskommelsen utgör. Och att de därutöver överlåter till partistyrelsen med Ebba Busch Thor i spetsen, att överlägga med de andra partierna för att få med dem på vagnen.

Bakgrunden till den skrivningen är, som Sara Skyttedal säger, att ombuden har blivit skrämda av de framtidsscenarios som utmålats med kaos och nyval som alternativ. Den konsekvensen skulle inte behöva bli verklighet om Ebba Busch Thor under ordnade förhållanden för samtal med allianskamrater och försöker få med sig dem på Kristdemokraternas linje.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.