Nytt sötningsmedel godkänt

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen blev det första naturliga alternativet till socker tillåtet inom EU. Det blir ett alternativ till det tidvis ifrågasatta, syntetiskt framställda, aspartam.

Sötningsmedlet steviolglykosider utvinns ur växten Stevia som kommer från Sydamerika och där har använts som ett alternativ till socker i över tusen år.

-Internationellt använder Coca-Cola redan det nya sötningsmedlet i ett 20-tal produkter i olika länder och vi planerar att använda det även i Sverige. Det är bra att det är ett naturligt sötningsmedel, säger Peter Bodor, informationschef på Coca-Cola i Jordbro.

Växten förbjuden

Trots att sötningsmedlet nu godkänns inom EU är själva växten fortfarande förbjuden att sälja som livsmedel. Studier på råttor och möss har visat att bladen kan ha en reproduktionshämmande effekt, alltså fungera som preventivmedel.

-Därför har EU tittat extra mycket på steviolglykosider så att inte det renade sötningsmedlet ger sådan påverkan, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på Livsmedelsverket.

Tre liter läsk om dagen ska en person som väger 60 kilo kunna livet dricka utan hälsofara, enligt EUs myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Avråder från att äta direkt

Det nya sötningsmedlet intresserar inte bara läskedrycksindustrin. Växten odlas sedan flera år i handelsträdgårdar i Skåne, där plantor köps av bland andra diabetiker som vill ha ett naturligt sötningsmedel som inte höjer blodsockret.

-Jag har alltid en kruka utanför caféet. Om någon frågar efter saketter brukar jag erbjuda dem att gå och plocka ett blad, säger Marie Mandelmann på Mandelmanns trädgårdar i Rörum.

Men Livsmedelsverket avråder från att äta bladen direkt.

-Det vill jag verkligen inte rekommendera. Det är förbjudet att sälja som livsmedel och dumt att köpa, säger Evelyn Jansson Elfberg på Livsmedelsverket.

Ylva Esping

ylva.esping@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.