Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, till höger ljus och blommor vid minnesplatsen utanför fritidsgården på Kronan skolan i Trollhättan.

Nytt telefonstöd mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Röda Korset startar en nationell stödtelefon för att förebygga våldsbejakande extremism.

Stödlinjen riktar sig till dem som är oroliga för att en person i dess närhet ska ansluta sig till våldsbejakande extremistiska rörelser i Sverige eller utomlands. Den dras i gång på uppdrag från Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

”Som nationell samordnare identifierade jag tidigt ett stort behov av stöd till den som befinner sig i närheten av personer involverade i våldsbejakande extremism. Det kan exempelvis röra sig om mamman, brodern, fotbollstränaren, läraren eller socialsekreteraren” säger hon i ett pressmeddelande.

Den unge man som utförde skolmorden i Trollhättan, som lämnade spår på internet av sitt intresse för Nazityskland och extremhögern, är ett exempel på en gärningsmannatyp som skulle kunna fångas upp av stödtelefonen.

– Jag är orolig för ensamradikaliseringen, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, till Svenska Dagbladet i dag.

Telefonen kommer att vara bemannad på vardagar mellan klockan 9 och 15 med start den 16 november. Stödlinjen är ett pilotprojekt som kommer att pågå fram till juni 2016. Först därefter fattas beslut om hjälpnumret kommer att bli permanent eller ej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.