Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man sitter just nu häktad i väntan på att Turkiets begäran utreds av svensk polis. Foto: SVT

Nytt utvisningsfall till Turkiet – sitter häktad i väntan på beslut i HD

Publicerad

Den 30-årige mannen greps tidigare i vår – och väntar nu på beslut om utvisning till Turkiet.

Det tidigare okända fallet är ett av totalt fyra öppna ärenden som just nu ligger hos justitiedepartementet.

Totalt fyra personer väntar i dagsläget på regeringens och Högsta domstolens beslut om utlämning till Turkiet.

I ett tidigare okänt fall sitter en turkisk medborgare frihetsberövad sedan 5 april, då han greps av polis i Malmö.

– Han hjälpte en kompis att flytta när polisen kom och ville se deras id-handlingar, uppger en närstående till mannen för SVT.

Dömd för brott i Turkiet

Ärendet kommer att drivas av riksåklagaren i Högsta domstolen när den nu pågående utredningen är klar.

– Han är dömd för ett antal brott i Turkiet, det finns alltså domar mot honom som är grunden för framställan från turkiska myndigheter, säger den handläggande åklagaren David Ludvigsson på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Efter ett första anhållande sitter mannen nu häktad samtidigt som gränspolisen i Skåne utreder Turkiets utlämningsbegäran. Enligt mannens advokat motsätter han sig utlämningen.

– Utredningen går ut på att få klarhet i underlaget från den turkiska sidan, att få rätsida på det som görs gällande, och att få klart för sig vad den eftersökte har för förklaring till det som har framförts från turkiska myndigheter, säger David Ludvigsson.

Förnekar PKK-koppling

Mannen i fråga har sökt asyl i Sverige och fått nej i första instans. Han har därefter överklagat till migrationsdomstolen.

Enligt gränspolisen i Skåne är brottet han är dömd för motsvarande människorov i Sverige. Åklagaren David Ludvigsson vill inte uttala sig om domarna i Turkiet som ligger till grund för Turkiets hemställan men uppger att det handlar om brottmål som har motsvarighet i svensk lag, och inte något ”politiskt brott”.

En närstående till mannen ger dock en annan bild när SVT får tag i henne och uppger att det handlar om ”politiska brott” som mannen dömts för, och att han riskerar tortyr i hemlandet.

– Han fängslades bland annat för att ha gjort några inlägg på Facebook och för att ha förolämpat president Erdogan genom att göra inlägg om sin kurdiskhet. När han försvarade sin kurdiska identitet anklagades han för medlemskap i PKK, men han har ingen koppling till PKK och terrorism, säger den närstående kvinnan.

Utlämningar till Turkiet

Justitiedepartementet är centralmyndighet och kontaktpunkt för alla inkommande internationella framställningar om utlämning. Totalt fyra öppna utlämningsärenden till Turkiet ligger just nu på justitiedepartementets bord där beslut ännu inte tagits av de olika instanserna.

• Mannen som sitter häktad i Skåne vars ärende kommer att tas upp i HD.

• Två icke-frihetsberövade män som enligt Expressen har kopplingar till Gülen-rörelsen och anklagas för medlemskap i terroristorganisation av Turkiet. I detta fall har riksåklagaren sagt nej till utlämning i ett första besked.

• En man som Turkiets president Erdogan pekat ut under en presskonferens, där Högsta domstolen sagt nej till utlämning. Ärendet hanteras nu på Justitiedepartementet för ett slutgiltigt besked.

Enligt justitiedepartementet har antalet utlämningsframställningar från Turkiet inte ökat sedan Nato-processen inleddes. Så här fördelar sig siffrorna över de senaste åren:

2020: 3 st.

2021: 7 st.

2022: 4 st.

2023: hittills 1 st.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.