Ovanligt varmt. På torsdagen uppmättes ett nytt värmerekord för Sverige – vid Kalmar flygplats var det 16,8 grader varmt. Foto: Elise Amendola/AP, Fredrik Sandberg/TT

Nytt värmerekord för februari: 17,0 grader varmt

Uppdaterad
Publicerad

17,0 plusgrader. Den anmärkningsvärda siffran uppmättes enligt SMHI preliminärt på Kalmar flygplats under dagen och innebär att Sverige har en ny rekordtemperatur för februari.

– Såhär varmt har det aldrig varit i februari förut, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

I norr snöade det senast i går, och i söder var det riktigt kallt för bara några dagar sedan. Men nu verkar vårvädret titta fram.

Tomasdottir förklarar att den varma luften kommit in på grund av ett lågtryck precis i närheten av Sverige.

– Lågtrycket är en liten motor som snurrar upp varmare medelhavsluft, säger hon.

– Men det gäller bara så länge lågtrycket inte är direkt över oss.

De allt ljusare dagarna spelar också in i rekordtemperaturen.

– De längre dagarna gör att solen ligger på – hade vi fått det här vädret för en månad sen så hade vi nog inte haft värmerekord, säger Tomasdottir.

Vårvarmt – men inte vår

Trots värmen har inte våren nått hela landet än – i alla fall inte officiellt. För att det ska bli meteorologisk vår krävs sju dygn på raken där varje enskilt dygn har en medeltemperatur över 0 grader.

Men oavsett meteorologiska termer så blir det riktigt varmt de kommande dagarna.

– Det här bäddar för ordentligt vårväder i Götaland och delar av Svealand, säger Tomasdottir, och fortsätter:

– Det kanske är färre som reser under loven så det är ännu roligare att det är utomhusväder nu.

Plusgrader i Sälen

I norr blir det också varmare, även om det inte når samma höga nivåer. Där kommer det in lite kallare luft med vissa snöbyar i fjällen, men det kan ändå bli plusgrader i till exempel Sälen. Och på många håll är det redan plusgrader, till exempel i Lycksele där flygplatsen uppmätte 7,2 grader under dagen.

– Det är väldigt varmt för att vara februari, säger Tomasdottir.

Det var inte länge sedan det förra nationella rekordet. Senast Sverige fick ett ny högsta temperatur i februari var 2019 – då var det Karlshamn i Blekinge som stod för den höga siffran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.