Nyttan av influensavaccin ifrågasatt

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga belägg för att äldre blir friskare av vaccinet mot säsongsinfluensa. Det hävdar det ansedda Cochraninstitutet som analyserat data från fyrtio säsonger av influensa i hela världen.

Bland annat har de 75 bästa studierna som bygger på verkliga försök gåtts igenom, skriver Svenska Dagbladet. Enligt Cochraninstitutet drar forskare ofta överdrivna slutsatser som inte har stöd i deras egna data. Studier sponsrade av läkemedelsbolag kommer dessutom fram till att vaccin har större verkan än studier som är statligt finansierade.

Sverige rekommenderar vaccin över 65 år

Enligt Thomas Jefferson, epidemiolog och en av författarna till rapporten, saknas belägg för att vaccinationerna är till större nytta för människor över 65 år än att vädra och tvätta händerna. I Sverige rekommenderar Socialstyrelsen att alla över 65 år vaccineras.

Svensk skeptisism mot studien

Smittskyddsläkare Åke Örtqvist i Stockholm är skeptisk till institutets slutsatser. Det finns studier som visar på skyddseffekt även om de gäller unga människor eftersom det vore oetiskt att göra lottade studier på riskgrupper och äldre.

Lägre dödlighet bland vaccinerade

Dessutom finns en uppmärksammad studie från 2007 på hela Stockholms läns befolkning som visar att dödligheten var 15 procent lägre bland äldre som vaccinerat sig, säger han.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.