Vattenfalls nordenchef Torbjörn Wahlborg frågas ut av Anders Holmberg i Agenda. Foto: SVT

”Oansvarigt stänga dörren för kärnkraft”

Publicerad

Det vore oansvarigt att stänga dörren för ny kärnkraft eftersom vi inte vet hur mycket av dagens kärnkraft som kommer att behöva ersättas. Det sade Vattenfalls nordenchef Torbjörn Wahlborg i Agenda.

Han nekade till att Vattenfall redan satt ner foten och bestämt sig för ny kärnkraft, men sade att företaget nu har startat en analys som kommer att ta ett antal år – därefter blir det dags att ta beslut.

Nyligen meddelade Vattenfall att företaget startat samråd om ny kärnkraft vid Ringhals.

– Ringhals är en av tre platser där det går att bygga ny kärnkraft. Samrådet är en del av en lång process där vi analyserar villkoren för kärnkraft, sade Wahlborg.

Varför genomför ni samrådet?

– Man måste komma ihåg att kärnkraft står för ca 40 procent av svensk elproduktion. Den vi har kommer att fasas ut från ca år 2025. Det kommer att uppstå behov av ny baskraft. Vindkraft och biokraft kan nog ersätta en del men för närvarande bedömer vi att ny baskraft behövs.

Och behöver den baskraften vara kärnkraft?

– En del kommer säkert ersättas av vindkraft, biokraft och solenergi. Baskraft är energi som man kan planera, som produceras dygnet runt året om oberoende av väder. Ett annat alternativ är gaskraft, men nackdelen blir ökade utsläpp av koldioxid. Kolkraft tror jag inte vi har någon anledning att diskutera. Ny vattenkraft kan vara ett alternativ men vi har ändå bedömt att det är i stort sett omöjligt. Biomassa har jag svårt att se att den kan användas i någon större utsträckning.

Vattenfalls bedömning är därför att kärnkraften inte kan ersättas fullt ut i dagsläget av förnybar energi och inte heller effektiviseringar kan ersätta behovet av el från kärnkraft helt, enligt Torbjörn Wahlborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer