Jas Gripen. Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

Marinen eller armén – Sverige kan tvingas välja

Uppdaterad
Publicerad

Sverker Göranson varnar för att hela försvarsgrenar kan tvingas skäras bort om inte mer pengar satsas på det svenska försvaret.

Sveriges ÖB Sverker Göranson tar i dag bladet från munnen och ger i en intervju med SVT Nyheter sin syn på tillståndet inom den svenska Försvarsmakten.

-Jag hävdar att vägvalet är att antingen vara beredd att tillföra ekonomi för att lösa de uppgifter vi har eller att välja hela eller delar av organisationen för det är den magnituden vi pratar om, säger han.

Vad skulle väljas bort då?

-Hela, eller delar av marinen eller av armén eller flygvapnet, säger Göranson.

Försvarsmakten larmade redan i sin långtidbudget i slutet av april att det behövs ytterligare minst två miljarder kronor från 2015 för att klara av uppskjutna eller nyanskaffningar av försvarsmateriel.

Men i en promemoria från Finansdepartementet för tre veckor sen föreslås oförändrade försvarsanslag och fortsatta besparingar på två miljarder kronor.

Det är en ekvation som inte går ihop, säger ÖB till SVT Nyheter, och tillägger att han bromsade för mycket i verksamheten förra året.

Inga pengar till nya Jas Gripen

Enligt vad SVT Nyheter erfar har också Försvarsmakten i ett hemligt underlag till regeringen sagt att det inte går att köpa nya Jas Gripenplan inom nuvarande försvarsbudget.

ÖB har föreslagit en lösning som den i Norge, att stora materielinvesteringar tas utanför försvarsbudgeten.

Kan det komma ett läge då man måste säga nej till uppgraderingen av Jas Gripen för att det inte finns pengar?

-Ytterst är det ett politiskt val men jag har redovisat för regeringen både finansieringsmöjligheter och var vi är just nu, säger Sverker Göranson.

Han säger också att politikerna hittills inte velat höra sanningen utan bara tänker kortsiktigt på nästa val , och att det därför är ÖB:s plikt att varna för konsekvenserna om inte mer pengar tillförs det svenska försvaret.

Kan ett alliansfritt land som Sverige välja bort en hel försvarsgren?

-Min uppfattning som överbefälhavare, det är ju att man inte kan göra det utan att då ta väldigt mycket högre risker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Super-Jas

Mer i ämnet