Försvarsminister Karin Enström (M). Foto: Scanpix

Ministern ifrågasätter försvarets kris

Publicerad

I går kunde SVT Nyheter rapportera om ÖB:s larm om konsekvenserna för Sveriges försvar om Försvarsmakten inte får mer pengar. Men Försvarsministern tänker inte lova inte någon utökad budget.

ÖB Sverker Göranson varnade i går för att hela försvarsgrenar, så som marinen, armén eller flygvapnet,  kan tvingas skäras bort om inte mer pengar satsas på det svenska försvaret. Och utan mer pengar – inga fler Jas Gripenplan.

Försvarsminister Karin Enström säger till SVT Nyheter att det råder stor osäkerhet i de bedömningar som Försvarsmakten gjort kring ekonomin efter 2015. På frågan vilka osäkerheter hon menar svarar hon:

-Vad som händer efter 2015 och 2020 och hur mycket saker och ting kostar och vad Försvarsmakten kan göra för att effektivisera sin organisation. Att göra saker
mer kostnadseffektivt helt enkelt, säger Enström.

Delar du ÖB:s syn på hur allvarligt läget är?

-Det viktiga för mig är att vi inte minskar Försvarsmaktens resurser och att vi ska ha ordning och reda i ekonomin även efter 2015. Sedan hur Försvarsmakten ska utformas i detalj ska ju försvarsberedningen komma med förslag till.

När tänker du tillsätta den?

-Jag hoppas kunna tillsätta en försvarsberedning så fort det är möjligt men jag får återkomma till när och hur, säger Karin Enström till SVT Nyheter.

S: Bra att ÖB är tydlig

-Det är bra att ÖB lägger sina kort på bordet och är tydlig med hur allvarlig situationen är. Det säger Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Socialdemokraterna säger att det inte är möjligt att välja bort en försvarsgren för ett alliansfritt land som Sverige.

Men om Socialdemokraterna är beredda att höja försvarsanslaget avgörs först efter att prislappen på nya Jas Gripen presenterats och om det blir en affär med Schweiz . Dessutom måste en ny försvarsberedning göra en hotbildsanalys, anser Hultqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Super-Jas

Mer i ämnet