Foto: TT

Obehöriga fick åtkomst till två av polisens hemliga register

Publicerad

IT-skandalen på Transportstyrelsen tillgängliggjorde två av polisens hemliga register, rapporterar Dagens Nyheter.

Det handlar om polisens belastningsregister och misstankeregister.

– Det är fullständigt oacceptabelt, säger riksdagsledamoten Roger Haddad (L) till SVT Nyheter.

Skandalen kring Transportstyrelsens IT-affär fortsätter att växa. Myndigheten tillgängliggjorde inte bara registret med fordonsuppgifter på svenska medborgare till utländska företag: nu avslöjar DN att datatekniker vid IBM även hade tillgång till polisens belastningsregister och misstankeregister.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

IT-skandalen

Röjde polisens register

Båda register är hemliga och innehåller information om lagföringar på medborgare och personer med uppehälle i Sverige. Misstankeregistret innehåller information om personer som skäligen misstänks för brott.

Den administratörsstatus som gavs till de tre tjeckiska datatekniker vid IBM betyder i själva verket att de haft tillgång till all lagrad datainformation i registren, skriver DN.

Utöver polisens register röjdes säkerhetsklassad information om svensk infrastruktur som fanns på Transportstyrelsens servrar.

LÄS MER: Polisen om läckan: ”Ett allvarligt hot mot vår verksamhet”

”Ska bara inte inträffa”

Att hemlig information har röjts till till utländska företag upprör.

– Det som uppdagas nu, där flera viktiga hemliga databaser även knutna till polisens verksamhet hamnat i fel händer, är fullständigt oacceptabelt och ska bara inte inträffa. Att också inrikesministern känt till detta utan att informera om detta haveri är oerhört allvarligt, säger riksdagsledamoten Roger Haddad (L) till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet