Stefan Löfven (S), talman Andreas Norlén och Centerpartiets ledare Annie Lööf. Foto: TT

Ödesveckan som kan leda Sverige närmare extra val

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kan vara på väg att närma sig extra val. Att det inte hörs något från bland annat S eller C i nuläget skulle kunna peka på islossning i dramat om regeringsbildningen.
– När det är så här tyst brukar det tyda på att någonting är på gång, säger SVT Nyheters politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Nu är den här: ödesmättade veckan som kan leda till att Sverige med stormsteg närmar sig extra val.

Socialdemokraternas ledare, Stefan Löfven, beskrev före helgen att kommande vecka blir avgörande och att ”alla partier måste anstränga sig till det yttersta”.

Intensiva samtal fram till torsdag

Löfven hade då haft ett informellt avstämningsmöte med talman Andreas Norlén i frågan. Likaså M-ledaren Ulf Kristersson. En formell återrapportering väntas på torsdag den här veckan.

– Fram till torsdag kommer förhandlingarna nu återupptas på riktigt. Både Kristersson och Löfven gör ansträngningar, säger Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk reporter på SVT Nyheter.

Ingenting av har dock läckt ut från de senaste förhandlingarna, och enligt Marmorstein kommer det sannolikt inte ske heller.

– När det är så här tyst från förhandlingar brukar det tyda på att någonting är på gång, säger hon.

Nytt S-erbjudande efter ”skambudet”

Det hela kokas ned till frågan om var Centerpartiet och Liberalerna ska ställa sig. S-ledd regering med Löfven som statsminister eller M-ledd regering med Kristersson i förarsätet?

Jan Björklund (L) har redan bestämt sig för att det förstnämnda är att föredra i nuläget, analyserade Elisabeth Marmorstein i slutet av förra veckan.

Under måndagsförmiddagen hade Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp möte med såväl Stefan Löfven som Ulf Kristersson, rapporterar Dagens Nyheter.

För Centerpartiets vidkommande slutade förhandlingarna senast med vad Annie Lööf beskrev som att ”S kommit med ett skambud”.

Samma bud ligger högst sannolikt inte längre på bordet när Stefan Löfven ska återkoppla till talman Norlén på torsdag.

– Det beror helt på hur förhandlingarna går mellan S, MP, C och L. Hur långt är S beredda att gå när det gäller turordningsregler och lagen om anställningsskydd, säger Elisabeth Marmorstein.

– Sedan måste ju även Socialdemokraterna landa ett förhandlingsresultat som de kan försvara internt, tillägger hon.

För Kristersson gäller det att förtydliga sitt regeringsalternativ. Efter två tidigare försök att hålla ihop Alliansen med bud till C och L gör M nu ett tredje försök.

”Då är risken stor för extraval”

Nu på lördag väntas Centerpartiet hålla förtroenderåd, och där ta ställning till ett erbjudande från Löfven.

Onsdag nästa vecka röstar riksdagen om det statsministerförslag som Andreas Norlén väntas presentera på måndag.

Om samtliga åtta riksdagspartier (i synnerhet C, L, M och S) står kvar i samma låsta positioner närmar närmar sig Sverige ett helt nytt läge om bara drygt en vecka.

– Då är risken stor att vi går mot ett extra val, säger Elisabeth Marmorstein.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet