Odlad lax ger mindre fisk i haven

Uppdaterad
Publicerad

Odlad lax framställs av handeln som det ekologiska alternativet. Men laxindustrin förbrukar mer fisk än den producerar, visar en undersökning som SVT:s Uppdrag Granskning gjort.

Enligt undersökningen dammsuger fiske- industrin haven på bl.a. lodda och makrill för att utfodra den odlade laxen. Och fisket överstiger ofta internationellt fastställda kvoter.

-Ju mer rovfisk man föder upp, desto mindre fisk har man. Det är en para- dox som är svår för branschen att acceptera, säger Daniel Pauly vid University of British Columbia.

Det rör sig om överfiske, priatfiske och matfisk som mals till mjöl när laxindustrin letar foder åt laxen. För varje kilo odlad lax går det åt mer än dubbelt så mycket viltfångad fisk i foder.

Fiskeriprofessor Daniel Pauly förstår varför man föder upp den foderkrävande fisken, men är kritisk.

-Så löser man inte jordens försörjningsproblem. Ju mer lax man producerar, desto mindre fisk blir det kvar. Man producerar inte fisk, man använder fisk för att tjäna pengar, säger Daniel Pauly vid universitetet i Kanada.

Svenskar stora laxkonsumenter

Svenskarna äter näst mest lax i Europa, den helt övervägande delen odlad i Norge. Men när det nu visar sig att laxindustrin förbrukar mer fisk än den producerar och skaffar foder från fiske som många gånger överstiger internationellt fastställda kvoter, kan det leda till att den svenska handeln drar öronen åt sig.

-Odlad fisk kommer att fortsätta vara en del av vår framtida fiskeförsörjning, det är nog de flesta ganska överens om. Däremot måste man noga överväga balansen av vad vi tar ur havet för att konsumera direkt och vad vi tar ur haven för att ge till fisk som ska odlas, säger Kerstin Lindvall, miljöchef på Ica.

-Sedan tror jag också att vi får flytta vårt fokus som hittills varit att vi tittat mycket på lokal miljöpåverkan vad gäller odlad fisk, till en mer global miljöpåverkan, fortsätter Lindvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.