Oegentligheter misstänks inom SSU

Uppdaterad
Publicerad

Oegentligheter i användningen av pengar misstänks i samband med att SSU:s nuvarande ordförande Ardalan Shekarabi år 2003 skulle väljas till posten.

Sju SSU-distrikt som stödde honom sök- te pengar ur en SSU-fond för politiskt arbete. De 76.000 kr distrikten fick för integrationsprojekt gick i stället felaktigt till Shekarabis personvals- kampanj, skriver Upsala Nya Tidning.

I SSU-distriktet i Skåne, som stödde en annan kandidat, är man upprörd över uppgifterna och ifrågasätter om Shekarabi kan sitta kvar. Oberoende revisorer ska nu granska härvan.

Förbundsstyrelsen i SSU satt ända in på tisdagskvällen i extrainkallat möte om misstankarna.

Arg och besviken

-Personligen är jag arg, upprörd och besviken – och allt möjligt annat. Det här måste få några konsekvenser, om det visar sig vara sant, säger Jens Lundberg, ordförande i SSU:s Stockholmsdistrikt, till TT.

Och han tror att uppgifterna stämmer. Han vet att de sju distrikt som stödde Ardalan Shekarabi också fick pengar ur SSU:s verksamhetsutvecklingsfond (vuf). En del pengar användes säkert också till de integrationsprojekt de var avsedda för.

-Men sedan tror jag att man har haft möjlighet att skicka vidare en del av pengarna till Ardalans personvalkampanj. Det är min misstanke.

Strider i många år

I många år har strider pågått i SSU om hur Vuf-pengar har använts och om bristande insyn i användningen. En av punkterna i Shekarabis kampanj var också att göra verksamheten inom SSU mer öppen och tydlig.

Lundberg säger att mötet i förbundsstyrelsen innehöll mycket upprörda känslor. Och i spåren av affären hoppas nu Lundberg att just öppenhet ska följa.

TT: Kan Shekarabi sitta kvar om det visar sig att han visste var pengarna kom ifrån?

-Jag är inte ute efter hans huvud. Jag vill att vi ska få mer öppenhet. Men det är möjligt att han måste avgå för att det ska ske. Det handlar om moral, i grund och botten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.