Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
CUF vill att Centerpartiet gör högergir – landsbygdspolitiska talespersonen Daniel Bäckström svarar. Foto: SVT

Oenighet i Centerpartiet om samarbete med Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Centerpartiet ska fortsätta att samarbeta med Socisldemokraterna när Annie Lööf avgår som partiledare är en het potatis inom partiet. Réka Tolnai, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbunds (CUF) är en av de som vill att partiet ska göra en högergir. Daniel Bäsckström, talesperson för landsbygds- och försvarsfrågor vill däremot att partiet ska fortsätta att göra breda samarbeten med S.

Att Annie Lööf lämnar rollen som partiledare för Centerpartiet väcker frågan om vilken riktning den centerpartistiska politiken ska ta framåt. Partiet är delat inför frågan om man ska samarbeta med Socialdemokraterna. En stark falang inom partiet har varit starkt kritiska till det ända sedan januariavtalet.

Cuf: Inte samarbeta med S

Réka Tolnai, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbunds (CUF) är en av de som nu hoppas att Centerpartiet ska göra en högergir. Hon är en av de som öppet kritiserade Annie Lööf när hon valde att stötta Magdalena Andersson (S) i valrörelsen.

– Vi i ungdomsförbundet har varit tydliga med att Centerpartiet ska gå till val som en självständig liberal kraft och att vi inte borde samarbeta med Socialdemokraterna. Speciellt inte i opposition, säger hon i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen.

“Stora tapp”

För att få ihop de olika falangerna inom partiet måste valresultatet analyseras noga och partiet måste lyssna in medlemmarna runt om i landet, enligt Daniel Bäckström (C), talesperson för landsbygds- och försvarsfrågor. 

– Det är stora tapp i många starka centerfästen sedan många år tillbaka. Och det är viktigt att lyssna på varför man valde bort Centern i riksdagsvalet, säger han.

Säkerhetspolitiska utmaningar

Daniel Bäckström påpekar att Centerpartiet är ett borgerligt parti och att en tydlig oppositionsroll är viktig den kommande mandatperioden. Men han betonar att Centerpartiet de senaste åren “gjort viktiga överenskommelser med Socialdemokraterna”.

– Det är en osäker tid och inte minst säkerhetspolitiskt är det utmanande. Vi har stora kriser framåt att hantera. Då måste vi vara konstruktiva och också kunna hitta varandra i svensk politik, och där har Centerpartiet en viktig betydelse.

– Stabilitet handlar också om konstruktivitet. Och då är också breda överenskommelser med Socialdemokraterna viktigt framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.