Foto: Polisen/TT

Farmodern efter terrordådet: Tog sex månader att lära mig gå på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Farmodern var på väg hem med sina barnbarn när lastbilen kom farande på Drottninggatan. Hon och den sjuårige pojken slungades iväg. När hon vaknade på sjukhus tre dygn senare hade hon inget minne av händelsen.

– Det tog sex månader att lära mig gå på nytt.

När förhandlingarna i terrormålet mot Rakhmat Akilov återupptogs på torsdagen fokuserade åklagaren på slutet av den så kallade zon B på Drottninggatan, mellan Olof Palmes gata och Barnhusgatan. Det var i zon B som de första dödsoffren kördes på vid attacken den 7 april förra året, Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 66, från Västsverige. 

Först vittnade en kvinna, som bodde i området, om att hon befann sig på Drottninggatan tillsammans med sina två söner när attacken ägde rum.

Terrordådet i Stockholm

Hon såg en kvinna bli påkörd. Efter händelsen har familjen mått dåligt. Ena sonen har fått fruktansvärda katastroftankar. Familjen bodde tidigare i området, men nu har de flyttat därifrån.

– Jag kan inte gå på stan. Det är så mycket lastbilar och flyttbilar. Och de där ljuden tycker jag är värst, säger mamman.

En av hennes söner framförde via deras advokat ett meddelande till rätten: ”Den tilltalade har gjort mig illa, jag hoppas att du skäms.”

”Känner sig överflödig”

Rätten hörde även en familj som var på besök i Stockholm.

Mamman såg en kvinna med barnvagn, vad hon tolkade som en farmor eller mormor, bli påkörd. Kvinnan flög upp i luften ovanför fordonet och barnet slungades ur vagnen. Hon mådde dåligt över att hon inte hade möjlighet att hjälpa de skadade mer.

– Man känner sig så överflödig för alla hade redan fått hjälp av andra.

Pappan säger att han såg att föraren till lastbilen körde väldigt målmedvetet. 

– Han hade tänkt på vilka han skulle köra på. Det var ju kvinnor och barn.

Dottern minns att hon befann sig mitt ute på gatan när bilen kom. Pappan drog undan henne i sista stund genom att ta tag i jackan. Hon bedömer att hon bara var någon centimeter ifrån att bli påkörd.

– Jag kände luftdraget och gruset komma emot mig, så det var väldigt nära.

På väg hem

Slutligen hördes farmodern som blev påkörd i zon C. Hon var på väg hem med sina barnbarn, en sjuårig pojke och en tvåårig flicka, när lastbilen kom farande.

Pojken slungades iväg flera meter och slog i huvudet i ett plexiglas till en uteservering. Han hade allvarliga skador, glassplitter i huvudet och blödde ymnigt. Själv fick farmodern livshotande skador och hölls nedsövd i tre dygn. När hon vaknade på sjukhuset hade hon inget minne av händelsen.

– Det tog sex månader att lära mig gå på nytt. Jag hade jättemycket frakturer i kroppen.

Har gjort iakttagelser

I polisförhör har Akilov sagt att han haft för avsikt att köra på fyra personer i zon B, men det nekar han till nu. Åklagaren Hans Ihrman ville veta varför han har en annan inställning i dag och frågade om Akilov kunde utesluta att de här personerna hoppat undan från lastbilen.

– Ja, för att när jag var vid 7 Eleven tryckte jag på gas så att den här föraren skulle försvinna, sedan kom jag åt betonglejonet och då hördes det ett väldigt ljud. Ett stort antal människor hörde ljudet och vände sig om och såg att jag började köra, säger Akilov.

Akilov har tidigare under rättegången sagt sig ha diffusa minnesbilder av färden, att han inte kom ihåg enskilda personer som han kört på. Åklagaren påpekade att han nu medger att han gjort iakttagelser.

– Innan jag kom fram till betonglejonet, ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet