Visa alla (2)
Visa alla (2)

Vittne i terrorrättegången: Kunde inte fatta att det kom ett så stort monster mot oss

Publicerad

Lastbilsföraren rusade motorn och siktade in sig på fotgängare på Drottninggatan. Det vittnade offer om när rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov fortsatte på onsdagen.
– Jag kunde inte fatta att det kom ett så stort monster mot oss, sade en kvinna som var nära att bli träffad av fordonet.

Förhören med målsäganden i rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov fortsätter. På onsdagen fokuserade rätten på lastbilens första 150 meter på Drottninggatan, där Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 66, dödades och flera skadades allvarligt.

Totalt hördes sex målsäganden, bland annat ett medelålders par som var på besök i Stockholm när dådet inträffade. Kvinnan var mycket tagen och föll i gråt under förhöret. Hon berättade att hon hörde ett starkt motorljud från lastbilen.

– Det var ett jättehögt motorljud, jag står som paralyserad. Jag ser honom i förarhytten och ser hur han tar sikte mot oss, sade hon.

Hon såg en av kvinnorna slungas iväg efter att ha blivit påkörd. Hennes make sade att hon inte skulle titta och drog in henne i en butik.

– Det var som en krigszon. Jag kunde inte fatta att det kom ett så stort monster mot oss och skulle köra över oss.

Rädd efter händelsen

Mitt under händelsen talade maken i telefon med deras son. Samtalet avbröts och det tog omkring 15–20 minuter innan de fick kontakt igen, under tiden trodde sonen att hans föräldrar var döda.

Kvinnan berättade att hon är märkt för livet efter händelsen.

– Den här dunsen kommer väl aldrig att försvinna. Den 7 april förändrades mitt liv. Jag är rädd för bilar, för ljud, sover inte på nätterna. Det är en fruktansvärd upplevelse, säger hon.

Blödde mycket

Rätten hörde även två 18-åriga kvinnor som befann sig i sällskap på Drottninggatan och var nära att bli påkörda. Den ena kvinnan drog undan sin väninna och fordonet passerade ungefär en halv meter från dem. Den andra kvinnan hörde sedan hur någon skrek, hon vände sig om och såg en skadad kvinna.

– Vid trottoarkanten ligger en kvinna och blöder väldigt, väldigt mycket. Det är jättemycket blod. Jag tänker ”en människa kan inte blöda så här mycket”. Jag sätter mig bredvid henne och tar tag i hennes hand.

Hon trodde att det var en Youtube-kanal som hade iscensatt ett skämt. När någon skrek att ”han är tillbaka med pistol”, vilket senare visade sig inte stämma, flydde de in i en butik.

– Om han kommer är vi körda, tänkte hon.

Svårt att sova

Efter händelsen har hon mått dåligt och haft svårt att sova.

Den första kvinnan säger att hon inte haft någon ork i skolan och fått underkänt i matte. Hon har gått till psykolog eller kurator, men tycker inte om att prata om händelsen.

– Det slutade med att jag sprang ut ur rummet.

Akilov erkänner försök till terroristbrott genom mordförsök och medger skadestånd på hundratusen kronor vardera till de 18-åriga kvinnorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet