Foto: TT

Oförändrade utsläpp av växthusgaser 

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utsläpp av växthusgaser under 2016 var i stort sett oförändrade jämfört med 2015, enligt ny statistik från Naturvårdsverket.

Totalt släpptes 53,6 miljoner ton växthusgaser ut i landet. Utsläppen från industrin ökade med fyra procent, medan utsläppen från transportsektorn minskade lika mycket.

Enligt Naturvårdsverket förklaras industrins ökning med den rådande högkonjunkturen.  

 – Det är viktigt att den offentliga sektorn och företag samverkar ännu mer inom forskning och demonstrationsprojekt. Ytterligare innovation är en nyckel för att ta de riktigt stora kliven mot lägre utsläpp inom järn- och stålindustrin, cementindustrin och raffinaderier, säger Oskar Larsson, enhetschef på Naturvårdsverket.

Efterlyster reformer

Trots att trafiken på vägarna ökar, så minskade alltså transporternas andel. Naturvårdverket förklarar det med ökad användning av biodrivmedel, effektivare fordon och fler miljöbilar. 

LÄS MER: Olagligt att strunta i klimatet

Klimatminister Isabella Lövin (MP) säger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att industrins utsläppsökningen inte är hållbar i längden.  

– Det behövs en skarp reform av EU:s utsläppshandelssystem så att det blir tydligt hur industrins utsläpp ska minska. Det är mycket positivt att Sverige har fått gehör för reformförslag som kommer bli viktiga framöver. Att utsläppen inte minskar visar att vår politik är helt nödvändig. Regeringen har under våren lagt fram förslag på flygskatt, för att gynna miljöbra bilar, långsiktiga spelregler för biodrivmedel och högre skatt för förmånsbilar.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer