Ojämn kamp mot nätdrogerna

Publicerad

Droger på nätet blir allt vanligare och näthandlarna hittar ständigt nya sätt att komma undan.

12 nya substanser narkotikaklassades och förbjöds den 1 augusti i år. Men Folkhälsoinstitutet, som klassar drogerna, polisen och ungdomsvården hinner inte med när drogtillverkarna och försäljarna på nätet ständigt ändrar den kemiska bilden.

Ibland låter de till och med köparna själva göra den sista blandningen av drogen för att komma undan narkotikaklassificeringen.

Bara under förra året upptäcktes 72 olika typer av drogsammansättningar på Karolinska Institutet. Till akuten på Maria ungdom i Stockholm kommer ett 20-tal ungdomar under 20 år in varje vecka. Allt oftare handlar det om just nätdroger.

”Är en kamp”

– Det är farliga, experimentella droger därför att man vet inte riktigt vilka doser som behövs för att bli påverkad och ibland vet man inte hur de är sammansatta. Det kan vara rena giftet för användarna. Det här är en kamp och vi ligger alltid efter, säger Juan Figueroa, överläkare på Maria Ungdom, till SVT Nyheter.

För polisen innebär droghandeln via nätet komplicerade och svårlösta fall. Polisen anställer nu flera civila nätspecialister och har under senare år utökat samarbetet kring droghandeln internationellt, men anser ändå att fler åtgärder krävs.

– Vi ser gärna att man skulle kunna klassa familjer av droger så vi får en bredare klassning av narkotika än den som är i dag, säger Fredrik Näslund, chef på Rikskriminalens narkotikarotel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer