Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Myndigheten uppmaning: Tvätta inte på natten – varnar för brandrisk.

Ökad brandrisk när fler kör maskiner nattetid för att minska på elen

Uppdaterad
Publicerad

Skenande elpriser har fått allt fler svenskar att gå över till timprisavtal och till att använda hushållsmaskiner nattetid när elpriset är lägre. Men både Elsäkerhetsverket, brandskyddsexperter och försäkringsbolag som SVT har talat med avråder från det och varnar för en ökad risk för allvarliga bränder.

Den som har elavtal med timpris kan spara pengar genom att planera sin elanvändning till de timmar på dygnet då priset är som lägst, vilket oftast är på natten.

Men det finns en annan aspekt att lägga i vågskålen – risken att man inte hinner reagera i tid om diskmaskinen, tvättmaskinen eller cykelbatteriet börjar brinna när man sover.

–Vi avråder från att man kör hushållsmaskiner och laddare på nätterna eftersom man ska ha uppsikt över maskinerna när man använder dem. Vi ser ju att apparater som används när de är obevakade leder till större brandspridning och värre resultat med dödsfall och förstörda bostäder, säger brandingenjör Mathias Wikland på Södertörns brandförsvarsförbund.

Brandvarnaren inte lika snabb

Elsäkerhetsverkets produktsäkerhetschef Per Samuelsson instämmer:

-Brandvarnaren är ju inte lika snabb som du är själv. Brandvarnaren väntar på att det är tillräckligt mycket rök innan den varnar. Elden kan sprida sig snabbt och så vaknar man, det är rök överallt och man är förvirrad efter sömnen. Det är en farlig situation, säger han.

Förra året ökade skadorna orsakade av elbränder med 11 procent enligt statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring.

Enligt brandingenjör Mathias Wikland handlar det bland annat om hushållsmaskiner som torktumlare, diskmaskiner, tvättmaskiner och laddning av mobiler, läsplattor och cykelbatterier.

800 bränder om året

Hur stor eller liten är risken att köra de här maskinerna eller ladda på nätterna?

 – Det är svårt att svara på men vi ser att vi har ungefär 800 bränder om året som räddningstjänsten larmas till där man klassificerar det som att brandorsaken är fel i utrustningen och en stor del av de här apparaterna har med de här elmaskinerna att göra, säger Mathias Wikland.

Om man vill få ned elkostnaden men göra det på ett brandsäkert sätt, hur ska man göra då?

-Man får titta på kvällar och helger när priserna är lägre och köra apparaterna då i stället och använda de längre energisparande programmen på sin apparat, säger Per Samuelsson på Elsäkerhetsverket.

10 tips: Så minskar du risken för elbränder

* Kontrollera att apparaterna är hela, väl omhändertagna, rätt placerade och godkända för den svenska marknaden, till exempel genom CE-märkning. Byt genast ut trasiga apparater och sladdar för att minska risken för kortslutning.

*Undvik att köra tvättmaskinen, diskmaskinen eller torktumlaren på natten när du sover.

*Ladda elektroniska produkter som cykelbatterier, läsplattor och mobiler under uppsikt och på hårda icke brännbara underlag, exempelvis ett keramiskt fat. Ladda inte i sängen eller i soffan.

*Apparater med laddningsbara batterier ska inte vara övertäckta när de laddas.

*Torktumlare och andra maskiner ska rengöras enligt tillverkarens instruktioner, så att det inte finns ludd kvar i maskinen efter användning.

*Damma av dina apparater och se till att ventilationen inte täpps igen eller att apparaterna överhettas.

*Håll rent och snyggt runt spisen och laga mat under uppsikt.

*Byt ut halogenlampor mot LED-lampor som blir mindre varma.

*Se till att ha flera brandvarnare hemma, gärna seriekopplade. Glöm inte att ha brandvarnare i eller nära sovrummen så att du vaknar då larmet går.

*Ha en brandfilt och minst en pulversläckare på 6 kg och se till att alla i familjen vet var den är.

Källor: Storstockholms brandförsvar, Brandskyddsföreningen, Elsäkerhetsverket, Södertörns brandförsvarsförbund, Länsförsäkringar, IF, Folksam, Trygg Hansa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.