Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Uddén och dottern fick ett blankt nej från banken om att pausa amorteringen. Nu ser Eva kritiskt på finansministerns senaste uttalande. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Leo Rehnström, SVT

Eva fick nej till amorteringspaus: ”förvånade mig”

Uppdaterad
Publicerad

När Eva Uddén och hennes dotter bad om en amorteringspaus blev det blankt nej från banken. Höga räntor är nämligen inte skäl nog att få en amorteringslättnad.

– Det verkar makthavarna inte känna till, säger hon.

Det besked hon fick av banken var att det bara är vid speciella omständigheter som man får pausa amorteringen. 

– Och framförallt påpekade banken att höga räntekostnader inte är en grund för amorteringslättnad. Det förvånade mig mycket, säger Eva Uddén, som tidigare har arbetat politiskt för Moderaterna.

Ökade räntekostnader

I det svar hon fick från banken står det ”Bra att veta är att ökade räntekostnader, inte enligt Finansinspektionen, är ett skäl för att beviljas amorteringslättnad”.

Eva Uddén reagerade därför starkt på finansministerns uttalande.

– Det verkar inte som om makthavarna har information om detta. De förespeglar människor med höga räntekostnader att de kan få amoriertingsfrihet.

Hör Eva berätta om bankens besked i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.