De gymaktörer som SVT Nyheter har pratat med har anläggningar över hela Sverige. Foto: Isabell Höjman/TT

Nya städrutiner och mer handsprit på gymmen

Publicerad

Gymbesökare som delar på hantlar, maskiner och yogamattor. Med anledning av coronaviruset har flera träningsanläggningar tagit till nya rutiner i form av allt från städning och handsprit till onlineträning.

SVT Nyheter ringde upp tre aktörer och frågade:

1. Vilka åtgärder har ni tagit till gällande coronaviruset?

2. Vad gäller för personalen?

3. Hur har ni förändrat städrutinerna kring redskap?

Friskis och svettis

Än så länge ser man inga tendenser kring hur antal besökare förändats de senaste veckorna på Friskis och svettis i och med viruset, uppger generalsekreteraren Susanne Jidesten. Foto: Pressbild/Thomas Carlgren

1. – Vi har gått ut med gemensam information på vår hemsida kring hur vi förhåller oss generellt, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Känner du dig krasslig och dålig – stanna hemma – tänk på din egen och andras hälsa. Tänk även extra på handhygienen, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare.

– Ett antal föreningar har även förstärkt med extra handsprit och direkta medlemsutskick med information.

2. – Myndighetens riktlinjer gäller – har du varit på coronadrabbat ställe bör du vara hemma. Det gäller både medlemmar och medarbetare.

3. – Vi har inte förändrat dem. Vi har alltid en otroligt gedigen städning och det finns, som alltid, pappershanddukar, trasor och desinfektionsmedel som man ska använda för att torka av utrustning.

Nordic wellness

”Vi kan inte se några större större avvikelser i vår besöksstatistik de senaste veckorna, vilket kan bero på sportlov med mera”, uppger marknadschefen Linda Adehög. Foto: Pressbild

1. – Vi har satt upp information på klubbarna och även skickat ut ett mejl till alla medlemmar som beskriver att vi noggrant följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har även öppnat upp vår onlineträning för alla medlemmar, säger Linda Adehög, marknadschef.

2. – Det har gått ut ett mejl till all vår personal om att vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och krav. Är det så att man har varit i ett coronadrabbat område så ber vi dem att stanna hemma och kolla upp sig.

3. – Vi har ökat frekvensen för städningen och ser till att instruktörerna torkar av redskap oftare än tidigare. Vi har även ställt ut mer handsprit och tvål.

Sats

Sats besöksdata de senaste fyra veckorna visar en viss nedgång på cirka en procent, jämfört med samma period förra året. ”Vi tror absolut att det till viss del beror på coronaviruset”, säger Malin Selander som är kommunikationschef. Foto: Pressbild

1. – Vi håller oss uppdaterade kring myndigheternas rekommendationer. Sedan några veckor tillbaka har vi ökat städrutinerna och placerat ut alcogel på olika delar av centret, säger Malin Selander, kommunikationschef, och uppger att information gått ut på hemsidan och i nyhetsbrev.

– Vi har också gett alla medlemmar tillgång till onlineträning.

2. – Anställda som varit i coronadrabbade områden måste vara hemma i två veckor. Det gäller personliga tränare liksom receptionister och vi på huvudkontoret.

3. – Vi rengör träningsutrustning oftare. Det gäller även ytor som man kommer i kroppskontakt med – så som bokningsstationer och handtag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.