Fler tyskar söker information om att turista i Sverige än tidigare under coronapandemin. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ökat intresse från tyska turister: ”Glädjer oss”

Uppdaterad
Publicerad

Turisterna söker sig till Sverige igen – trots corona. Den senaste månaden har Visit Sweden sett en fördubbling av antalet besökare på sin tyska sajt.
– Vi glädjer oss åt att man ändå, efter de här månaderna, visar tecken på att man börjar tänka “efter corona”, säger vd:n Ewa Lagerqvist.

Flera länder i Europa har börjat lyfta på sina reserestriktioner och öppna sina gränser. Sakta men säkert kan turismen ta fart igen. Och intresset för att besöka Sverige finns kvar.

– Vi ser faktiskt i Tyskland, som är en svåra absolut största marknader, att intresset för Sverige har dubblerats mellan de två månaderna april och maj, säger Ewa Lagerqvist.

Visit Sweden är ett statligt bolag som jobbar med att marknadsföra Sverige som destination. Företaget har flera hemsidor, en som riktar sig brett, och en på tyska som riktar sig specifikt till tyska turister.

På den generella hemsidan ser de ingen förändring i besöksstatistiken, men besökarna till den tyska hemsidan har ökat markant.

Reserestriktioner påverkar

Camping, Stockholm och att resa med bil är några av de saker som webb-besökarna är intresserade av att läsa om. 

– Vi kan ju avläsa, inte bara i Tyskland utan även i andra marknader, att man har ett perspektiv som är lite mer långsiktigt, mer än för dagen. Det här räknar vi med är personer som vet vad Sverige är och ser Sverige som ett land som är säkert, har koll på läget och som har stora ytor och fin natur.

Trots vissa lättnader är det dock många länder som fortfarande har reserestriktioner. I Tyskland är rekommendationen fortfarande att undvika resor som inte är nödvändiga.

Trots det ökade intresset motsvarar det inte trycket en vanlig sommar.

– Så är det, fullt naturligt. Vi har haft några månader där allt fokus har varit på att klara pandemin, inte bara i det land man har tänkt besöka, utan framför allt hemma.

Liten andel utländska turister

Även turistrådet VästSverige, som ägs av Västra götalandsregionen, ser ett ökat intresse de senaste veckorna för att turista i Sverige.

– Vi märker ett ökat intresse. Anläggningar och olika boenden har betydligt fler bokningar nu, så det har ökat. Men vi är inte i närheten av volymerna från förra året, säger Fredrik Lindén, vd.

De utländska turisterna brukar utgöra 30 procent av bokningarna en vanlig sommar i Västsverige, men i sommar väntas de utgöra en mycket mindre andel.

– Vi hamnar nog på några få procent. Volymerna kommer inte komma upp i föregående år totalt men det kan ändå bli hyfsad sommar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet