Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag förstår att man kan tycka att det är konstigt men jag tror inte riskerna för smittspridning i Sverige är inte jättestora ,säger Anders Tegnell om turister som besöker Sverige.

Turister ska följa svenska coronarekommendationer: ”Svåra att fånga upp”

Uppdaterad
Publicerad

Turister i Sverige ska följa rekommendationerna på plats. Nu ska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skapa en webbsida för att nå ut till Européer på resa.
– Utmaningen är att förtydliga vad som gäller, säger Teresa Palmquist på MSB.

Sveriges gränser har varit öppna för EU, Storbritannien, Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein under våren. I takt med att sommarsemestern närmar sig börjar allt fler utländska turister dyka upp i Sverige.

För dem gäller samma råd och rekommendationer som för svenskarna på plats.

– Det handlar om social distans, att tvätta händerna, det är det absolut viktigaste. Det är detsamma i alla närliggande länder, säger Teresa Palmquist, chef för kommunikationsutveckling, MSB.

Rekommendationer ska förtydligas

Vad som gäller för resor inom Sverige kan dock vara svårare för en turist att tolka, eftersom rekommendationerna utgår från att man har en hemort i landet.

Kortfattat gäller det att undvika onödiga resor. Resor på en till två timmar med bil från hemorten är okej, om det kan göras på ett smittsäkert sätt. Och man ska undvika att belasta sjukvården i andra regioner och sprida smittan vidare till andra delar av landet.

– Utmaningen är ju att förtydliga vad som gäller när det gäller de svenska rekommendationerna, säger Teresa Palmquist.

Därför ska MSB nu skapa en sida på Krisinformation.se som riktar sig till turister, säsongsarbetare och alla andra som reser in i Sverige.

– Vi håller just nu på att kolla på hur vi ska fånga upp dem, för det är inte helt lätt att hitta och fånga upp dem. Vi får nog arbeta i lite olika kanaler, säger hon.

Sidan ska vara klar inom två veckor.

”Förstår att man kan tycka att det är konstigt”

Att turister som kommer till Sverige kan bli sjuka och belasta sjukvården är inga konstigheter, menar Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Ja, så ser regelverket ut. På samma sätt som svenskar ska få vård utomlands så ska andra medborgare få vård när de kommer till Sverige, säger han.

Svenskar får inte resa mer än två timmar, samtidigt som andra får komma hit från andra länder. Hur ser du på det?

– Jag förstår att man kan tycka att det är konstigt, men jag tror inte riskerna för smittspridning i Sverige är jättestora. Det har diskuterats på politisk nivå och det är jättebra. Jag hoppas att man landar i en gemensam strategi kring hur man resa i Europa i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet