Foto: TT

Oklart hur utländska läkare ska få snabbspår till jobb

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som allt fler kommer från länder utanför EU med utbildningar som läkare, barnmorskor eller sjuksköterskor, så har antalet som får licenser att jobba i Sverige minskat. Läkarförbundet beräknar att mellan 300 och 400 läkare från länder utanför EU får en läkarlicens varje år, och som SVT:s granskning tidigare visat tar processen mellan tre och sex år.

Regeringen har nu startat samtal med arbetsmarknadens parter för att få till ett snabbspår även in i svensk sjukvård, men parterna är överens om att det krävs mer statliga insatser. Både för att snabba på svenskainlärningen och för att minska väntetiderna hos Socialstyrelsen.

Heidi Stensmyren är ordförande för Läkarförbundet som är med i samtalen:

Väntan på läkarlegitimationer

– Det är möjligt idag att hålla på i flera år och försöka ta sig igenom systemet. Individerna vill, men de står ju och väntar idag, de väntar åtta, nio, tio månader på att Socialstyrelsen ska öppna deras ärenden, de väntar lika många månader på att få sitt uppehållstillstånd och de väntar på att få språkutbildning.

Kräver mer resurser

Tillsammans med Vårdförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting och Vårdföretagarna kräver de också mer resurser till sjukhusen för att handleda läkarna. Inga-Kari Fryklund är förbundsdirektör för Vårdföretagarna:

– Det är viktigt att Socialstyrelsen gör vad de kan i det här, de är en pusselbit, svenska är en annan pusselbit, en tredje pusselbit är hur får vi till praktikplatserna, hur finansieras de på ett bra sätt. Det här kan inte landa på parterna eftersom det här är system som är beroende av statliga myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väntan på läkarlegitimationer

Mer i ämnet