Syriske överläkaren får jobba i Sverige – om två år

Uppdaterad
Publicerad

Ali Akram är överläkare, men han kan inte arbeta i Sverige eftersom han inte har en svensk läkarlegitimation. Den kan han få om tidigast två år. Nu väntar han på att få svenskaundervisning.

Ali Akram från Syrien är överläkare och kirurg. Han flydde från krig med ett hopp om en framtid som läkare i ett nytt land. Men han kunde aldrig drömma om att det skulle ta flera år för att bli godkänd här.

– Jag har varit specialist inom mitt område i 18 år. Jag utför alla sorters operationer, inklusive titthålskirurgi. Jag har nu varit här i tio månader utan att får utöva mitt yrke. Det är svårt för mig, säger han.

Väntan på läkarlegitimationer

Arbetsförmedlingen, Söderhamns kommun och Region Gävleborg arbetar nu med ett projekt för att få läkare och andra högutbildade flyktingar snabbare ut i arbete. Men det går fortfarande långsamt och kan ta år innan läkare får praktisera medicin.

Behöver inte uppehållstillstånd

Normalt sett ska uppehållstillstånd vara klart innan man får svensk språkundervisning. I det här projektet kommer det att starta direkt samtidigt som alla dokument och betyg skickas in till Socialstyrelsen för validering.

Det här ska förkorta processen med ungefär ett år och ska innebära att läkare får svensk legitimation fortare. För Ali betyder det att han kan börja arbeta som läkare om tidigast två år. För hans landsmän i till exempel Tyskland och Holland har processen gått fortare.

– Enligt den information jag hade innan jag valde att komma till Sverige, skulle det gå fortare att få legitimation här än i andra europeiska länder. Det var därför jag valde att komma till Sverige. Men jag har tyvärr sett att det går väldigt trögt, speciellt för dem med högre utbildning i medicin, säger Ali Akram. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väntan på läkarlegitimationer

Mer i ämnet