Foto: TT

Arbetsförmedlingen granskas efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Nyheters avslöjanden startar nu Konkurrensverket en utredning om Arbetsförmedlingens olagliga inköp av IT-konsulter. Samtidigt ökar antalet fall rejält –från 13 till 30.

Många reagerade på SVT Nyheters avslöjanden i mars om Arbetsförmedlingens hundramiljonerssatsning på nya IT-tjänster – som ursprungligen skulle ha gett en helt ny webbplats men fått krympas och senareläggas, samtidigt som kostnaderna ökat.

När SVT Nyheter ville undersöka hur det gått till när Arbetsförmedlingen köpt in de IT-konsulter som jobbat med projekten, så visade det sig att 13 konsulter inte hade upphandlats enligt reglerna. De hade direktupphandlats trots att inköpen omfattade så stora summor att de skulle ha annonserats ut.

Och nu startar Konkurrensverket en tillsynsutredning av Arbetsförmedlingen.

– Hela regelverket bygger på att det ska finnas konkurrens på marknaden. Vi ska handla för skattebetalarnas pengar till rätt pris och rätt kvalitet, säger Ewa Wennberg, avdelningschef på Konkurrensverket.

Kan bli miljonböter

Om Konkurrensverket slår fast att upphandlingarna varit olagliga, så kan man kräva att Arbetsförmedlingen betalar en upphandlingsskadeavgift, ett slags böter, som fastställs av domstol.

Avgiften uppgår till en viss procent av det upphandlade beloppet, något som i detta fall skulle kunna innebära miljonböter för Arbetsförmedlingen.

Och nu är det inte längre fråga om 13 olagliga konsultköp. Efter att SVT Nyheter berättat om de olagliga upphandlingarna i mitten av mars fortsatte myndigheten sin genomgång av rullande avtal, och har nu funnit ytterligare 17 fall – som tillsammans med de tidigare kända 13 ger totalt 30 överträdelser av upphandlingslagen.

Även i de nya fallen handlar det om kontrakt med olika IT-konsulter som förlängts trots att de egentligen skulle ha annonserats ut. Arbetsförmedlingen har haft ett helt eget dispenssystem där chefer godkänt att andra chefer brutit mot lagen.

Agerat medvetet

Av dispansansökningarna framgår att man agerar helt medvetet. Myndighetens avdelning för konsultinköp påpekar i sina kommentarer att den aktuella förlängningen innebär en lagöverträdelse. Avdelningen markerar också att dispensansökningar återkommer om samma konsulter gång på gång, trots tidigare utfästelser om att deras insatser skulle avslutas.

Generaldirektör Mikael Sjöberg har uppgett för SVT Nyheter att han stoppade systemet med dispenser när han fick kännedom om uppgifterna i mars. I en intervju tog han kraftfullt avstånd från beteendet som han själv betecknade som unikt i sin omfattning och systematik.

Beroende av konsulter

Enligt Sjöberg hade man inom IT-området etablerat en kultur där man medvetet och systematiskt struntade i Lagen om offentlig upphandling, eftersom man ansåg sig beroende av kunskaperna hos de konsulter som arbetat i de ofta försenade projekten.

Sjöberg hävdade också att ansvariga chefer de gångna åren minskat ett lagtrots som tidigare varit ännu mer utbrett.

På Konkurrensverket reagerar Ewa Wennberg med förvåning på att Arbetsförmedlingen upprättat ett eget system för dispenser från rådande lagstiftning. Hon menar att det visserligen kan vara begripligt att man blir beroende av IT-kompetens, men att man samtidigt måste förhålla sig till lagen.

– Om man planerar kan man göra det rätt enligt lagens regler.

Tipsa oss!

Finns det fler IT-satsningar vi borde granska?  Kontakta SVT:s reporter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.