Blödningar är den vanligaste komplikationen efter en omskärelse. Arkivbild. Foto: Erik Svensson/TT

Olagliga omskärelser utförs i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Män utan vare sig läkarlegitimation eller tillstånd blir kontaktade av föräldrar som vill få sina söner omskurna. De olagliga ingreppen sker hemma och är oftast flera tusen kronor billigare än att göra en laglig icke-medicinskt motiverad omskärelse.

Pojkar, som bara är några månder gamla, blir olagligt omskurna hemma på köksborden i Sverige, rapporterar Svenska Dagbladet som granskat den illegala omskärelseverksamheten.

Föräldrar till barnen kan få tag på ”köksbordskirurgerna”, som varken har tillstånd eller läkarlegitimation, via sociala medier där man också delar med sig av tips på hur ingreppet ska genomföras för att BVC inte ska ställa frågor.

I dag erbjuder sex regioner i Sverige icke-medicinskt motiverade omskärelser av pojkar. De olagliga ingreppen är vanligen flera tusen kronor billigare.

Tidningens reportrar kommer i kontakt med en man som berättar att han är hett eftertraktad för att genomföra ingreppen. Enligt tidningen har mannens verksamhet pågått i flera år.  Mannen förklarar att han använder en spray för smärtlindring i samband med ingreppet och att ”Gud garanterar att det blir bra”.

Fick tillstånd avslaget

Enligt svensk lagstiftning måste man vara legitimerad läkare för att utföra ingreppet på barn över två månader, rapporterar tidningen. För barn som är yngre krävs ett särskilt tillstånd av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En av männen tidningen kommer i kontakt med har inget sådant tillstånd och har dessutom fått sin ansökan avslagen av IVO.

– Jag garanterar ingenting. Jag jobbar och överlåter det åt Gud. Jag kan inte säga att det inte kan hända något. Om du är orolig rekommenderar jag dig att vända dig till någon med tillstånd, säger mannen.

Läkaren Jakob Stenman, som Svenska Dagbladet pratat med, säger att blödningar är den vanligaste komplikationen efter en omskärelse.

– Vi har sett svåra infektioner där det blivit väldigt stora huddefekter som vi fått operera efteråt. Vi har även sett amputationer av penisskaftet.

Omskärelse betyder att hela eller delar av förhuden på penis tas bort. Förhuden skyddar den känsliga huden på ollonet.

Skälen till omskärelse kan vara religiösa, traditionella eller medicinska. Bland judar och muslimer bottnar omskärelse i religiösa sedvänjor. I Nordamerika är omskärelse vanlig även i familjer som varken är muslimska eller judiska, av hygieniska skäl. Vetenskapliga studier har visat att omskurna män exempelvis löper minskad risk att drabbas av hiv.

I USA, till exempel, blir runt hälften av alla pojkar omskurna. Detta tros ha att göra med en trend under den viktorianska eran, då läkare rekommenderade omskärelse som ett sätt för att förhindra onani. Onani ansågs orsaka en lång rad sjukdomstillstånd som mental ohälsa eller tyfus.

Cirka en tredjedel av alla jordens män är omskurna.

Om omskärelsen sker av religiösa eller traditionella skäl sker ingreppet ofta i spädbarnsåldern. Ingreppet ska utföras under bedövning och är vanligen helt okomplicerat, särskilt när barnet är under två månader.

Infektioner, blödningar, svårigheter att kissa och förträngningar är de vanligaste komplikationerna, enligt enkätsvar från barnavårdcentralerna till Socialstyrelsen.

Källa: Vårdguiden, Nationalencyklopedin, Science Nordic  med flera (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.