”Jag beklagar det här beslutet som stämman har fattat”, säger Annie Lööf till SVT. Foto: SVT

Annie Lööf om omskärelsebeslutet: ”Jag beklagar”

Uppdaterad
Publicerad

Igår fattade Centerpartiet beslut om att verka för ett förbud av omskärelse på pojkar, när det inte sker av medicinska skäl. Nu kommenterar partiledare Annie Lööf det omdebatterade beslutet.

– Jag förstår stämmans beslut när man ser det från ett barns eller integritetsperspektiv. Men det handlar också om religionsfriheten som vi värnar högt, säger hon till SVT.

Beslutet om att förbjuda omskärelse av pojkar väckte stor debatt på Centerpartiets pågående partistämma, och gick emot partiledningens linje.

– Jag beklagar det här beslutet som stämman har fattat. Det var en enig partistyrelse som yrkade avslag på de här motionerna om manlig omskärelse av barn, säger Annie Lööf.

Men trots att partistyrelsen var emot, är det stämmans beslut som gäller.

– Det är så internpolitik fungerar. Sedan måste vi alltid analysera våra förslag och hur de står sig till svensk grundlag vad gäller religionsfrihet, säger Annie Lööf.

Grunden för två världsreligioner

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson var en av dem som igår varnade stämman för att anta förslaget.

– Omskärelse är grunden för två världsreligioner. Ett förbud kommer att tolkas som att vi går emot dessa folkgrupper som redan har det svårt och att vi är emot judendom och islam, säger han.

”Är ett övergrepp”

Ungdomsförbundets Aron Larsson från Jönköping var för ett omskärelseförbud.

– Det är ett övergrepp på en annan människa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.