Olagliga potensmedel säljs på nätet: ”Stora risker”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 30 procent av de olagliga läkemedel som beslagtogs under den internationella insatsen ”Operation Pangea”, genomförd av Läkemedelsverket, Tullverket och Polisen, var potensmedel.

– Riskerna med de här olagliga produkterna är att man inte vet vad de innehåller, säger Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket och projektledare för den svenska delen av insatsen.

I juni i år deltog svenska myndigheter tillsammans med 93 andra länder runt om i världen i en insats mot olagliga läkemedel. Huvudsyftet var att få en bild av hur den olagliga handeln med läkemedel ser ut och att förhindra att de når köparen, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Förra året beslagtogs totalt drygt 2 miljoner tabletter och kapslar inom kategorierna läkemedel, dopningsmedel samt övrig narkotika och narkotiska läkemedel i Sverige, enligt Tullverket.

Under den vecka som Operation Pangea pågick togs cirka 5 200 tabletter och kapslar i beslag i Sverige. Av dem var drygt 30 procent potensmedel – något som kan köpas lagligt med recept på svenska apotek.

Erbjuds receptfritt på nätet

Enligt Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket, handlar det ofta om att produkterna innehåller ämnen som är olagliga i Sverige – och att webbsidor erbjuder läkemedel receptfritt.

– Riskerna med de här olagliga produkterna är att man inte vet vad de innehåller, säger hon.

Vilka åldersgrupper det handlar om som köper potensmedel på nätet, eller om det finns någon som har ökat, finns det inga sammanställda uppgifter om enligt Tullverket. Eva-Lena Bergens påpekar dock att det rör sig om personer från 18 år och upp till en väldigt hög ålder.

– Vi har sett att det förekommer i alla åldersgrupper och det är ingen specifik åldersgrupp som är den typiska beställaren.

Fortsätter öka

Enligt pressmeddelandet som Läkemedelsverket har skickat ut fortsätter den globala handeln med olagliga läkemedel att öka – både på webbsidor och sociala medier.

Varför är det så populärt?

– Det är svårt att säga, men vi har noterat att livsstilsprodukter såsom potensmedel och bantningsmedel har ökat och säljs väldigt mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.