Olagligt att mata ormar med möss

Uppdaterad
Publicerad

Det är olagligt att mata ormar och andra reptiler med levande möss, bedömer Jordbruksverket.

Eftersom reptiler i fångenskap kan vänjas vid att äta döda byten anser Jordbruksverket att all utfodring med levande djur strider mot djurskyddslagen och bör stoppas.

Djur som sväljs levande anses dö på ett plågsamt sätt. Dessutom riskerar även ormen att skadas om bytesdjuret börjar tugga på den.

Ute i naturen äter reptilerna sin föda levande.

-Men det är knappast en naturlig situation om man släpper ned en mus till ett rovdjur, utan att den har någon möjlighet att fly, säger Claes Andersson på Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.

Länsstyrelsen har ansvaret

Han tror att det är främst bland privata ormägare som det förekommer utfodring med levande djur.

Nu när Jordbruksverket klargjort sin inställning så förväntar man sig att länsstyrelserna, som är tillsynsmyndighet, tar upp frågan med till exempel zooaffärer som kan tänkas sälja möss som ormmat.

Tillåtet att avliva mössen

Enligt föreskrifterna är det tillåtet att avliva möss på flera olika sätt. Vanligast är kanske injektioner med små mängder bedövningsmedel eller slag mot huvudet. Allt måste göras så smärtfritt som möjligt.

Claes Andersson tipsar också om att man kan vicka lite på den döda musen, så att ormen tror att den är levande.

Peter Palmkvist/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.