Rosa eller blått? Pojke eller flicka? Foto: Tukan förlag

Barnpyssel dras in efter nätilska om könsroller

Uppdaterad
Publicerad

Dinosaurier och maskiner för pojkar. Glittrigt och hemmasysslor för flickor. De starka reaktionerna mot pysselböckerna har fått förlaget att dra in böckerna.

Vilken av böckerna på bilden här ovanför är till för flickor och vilken är till för pojkar? I den upprörda diskussionen som just nu pågår på Facebook råder ingen tvekan om vad användarna anser.

–Man får ju för fan skämmas, är ett inlägg.

–Men vart är vi på väg, låter ett annat.

–Jag blir förbannad när jag ser att sånt här finns i sortimentet hos ett flertal butiker, ännu mer irriterad blir jag när föräldrar går till affären och köper en blå till sin son och en rosa till sin dotter. Varför inte göra tvärtom? skriver Rebecka Dahlberg som lagt ut bilder på böckerna på Facebook. Närmare 800 användare hade vid 21-tiden delat inlägget

I förlagets presentation av den rosa boken står att den har ”sex spännande kapitel: ord, djur, form och färg, leksaker och hemma hos mig.”   

Den blå boken har kapitelrubrikerna: bondgården, vilda djur, bilar, stora maskiner, dinosaurier och rymden.

Böckerna är enligt förlaget avsedda för barn i åldern 6-9 år.

Och kritiken gav resultat. Nu drar Tukan förlag in böckerna.

–Vi har lyssnat på kritiken som vi bland annat fick via Facebook, säger Sara Palmblad, produktionsansvarig på Tukan förlag och fortsätter:

–Det var ett felaktigt beslut att ge ut dem. Därför drar vi in dem.

Tackar sociala medier

Att förlaget drog tillbaka boken glädjer Rebecka Dahlberg. Hon kunde knappt tro sina ögon när hon såg utgivningsdatumet på böckerna i bokhandeln.

–Det var väldigt stereotypiskt och inget för år 2012, jag kunde inte tro det när jag såg att utgivningsdatumet var juli i år. Men det är jättebra att de dragit tillbaka boken, däremot så tycker jag att deras försvar var en halvtaskig ursäkt, säger hon till SVT Nyheter.

Hon är övertygad om att det inte gått lika snabbt att nå fram till förlaget utan sociala medier.

–Det känns jättebra att man kan påverka via sociala medier och att fler än jag reagerade och engagerade sig. Hade det bara varit jag hade ju ingenting hänt. Jag la upp fotot i måndags, och redan i tisdags tog de tillbaka böckerna liksom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer