”Jag tycker att det som de sagt på riksnivå är att det ska vara möjligt att införa på vissa platser, inte att man ska införa ett förbud överallt, säger Hanna Sydhage, KD Örnsköldsvik. Foto: Jennie Johansson/SVT

Förvirrande svar från KD om tiggeriförbud

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna lokalt tycker inte att ett förbud mot tiggeri är ett bra förslag. Men när frågan ställs på riksnivå är svaret ett annat.

– Nej, vi hade väl kanske lite olika åsikt om det, säger Hanna Sydhage, förstanamn på KD:s lista i Örnsköldsvik.

SVT:s valkompass innehåller svar från företrädare i 290 kommuner och 20 landsting. Runt 2000 politiker från mer än 100 olika partier ingår. Tanken med valkompassen är att väljarna ska kunna få hjälp inför valet att hitta det parti som matchar personens åsikter. 

Men svaren på frågorna har visat sig kunna bli helt olika – även när de kommer från företrädare inom samma parti.

Val 2018 – #dinröst

Löser inte problemet

Ett exempel är när Kristdemokraterna svarar på frågan om tiggeri. På riksnivå fick politikerna ta ställning om påståendet ”tiggeri ska förbjudas”, och svaret blev ”ganska bra förslag”. Men när lokala företrädare för KD svarar på samma påstående tycker majoriteten tvärtom. I Västernorrland anser alla kommunföreträdare i KD att det är ett ”ganska dåligt förslag. I Örnsköldsvik tycker man till och med att det är ett ”mycket dåligt förslag”.

– Det man på riks har sagt är man tycker att det ska vara möjligt för kommunerna att förbjuda tiggeri på vissa platser, säger Hanna Sydhage.

– Men vi i Örnsköldsvik tycker inte att förbjuda tiggeri är att lösa problemet, det är som att förbjuda fattigdom.

Öppet för lokal tolkning

Är det ett problem att ni på lokal nivå tycker olika mot partiet centralt?

– Nej, vi hade väl kanske lite olika åsikt om det. Men jag tycker att det som de sagt på riksnivå är att det ska vara möjligt att införa på vissa platser, inte att man ska införa ett förbud överallt, jag tyckte att det var öppet för lokal tolkning, säger Hanna Sydhage.

Själv anser Hanna Sydhage att just Örnsköldsvik inte har problem med tiggeri.

– Vissa, som förordar ett förbud, tycker att det kanske det är jobbigt att se. Det är klart att det är jobbigt att se att folk lever i misär och behöver pengar, men inte att tiggeri i sig skulle vara ett problem.

Tror du det blir förvirrande för väljarna?

– Jag tycker inte att vi har olika ståndpunkter i sakfrågan, utan från riks menar man att man får bestämma på lokal nivå. Men det är klart, om man bara går på ställningstagandet i valkompassen blir det förvirrande, säger Hanna Sydhage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet