Olika typer av maktlekar

Uppdaterad
Publicerad

Viking eller nåd

Två personer slår varandra allt hårdare. Leken slutar när den ena ger upp och ber om nåd.

Svimningsleken

Deltagarna böjer sig framåt tio gånger. Därefter lyfter någon upp personen medan deltagaren håller andan och trycker mot sin egen strupe. När deltagaren svimmar får denne en örfil för att vakna upp.

Hålla andan

Tävling om att hålla andan längst. Den som ger upp först och tar ett andetag får en smäll.

Utmaningen

Ledaren i ett kompisgäng säger åt de andra att till exempel kasta en sten på en ordningsvakt. Om någon drar sig ur får de andra rätt att slå personen.

Böghögen

Vanligt förekommande på skolgårdar och i korridorer. Om en kille ramlar eller blir fälld kastar sig de andra över honom och skriker ”böghög”. Den som ligger under riskerar att bli klämd.

Ryska posten

Den gamla leken har dragit längre och kan numera också omfatta penetrering. Ibland blir en tjej penetrerad av en eller flera killar.

Suddgummibögen

Ett så kallat ”bögtest” som går ut på att sudda hårt med ett suddgummi på ovansidan handen tills blodvite uppstår. Den som avbryter eller börjar gråta kallas för ”bög”.

Slavleken

Kallas också Nadish. En person utses till kung och de andra blir hans slavar och får i uppgift att utföra tjänster åt kungen. Det kan handla om oskyldiga saker som att hämta mjölk i matsalen eller utföra regelrätta stölder åt kungen.

Invigningsleken

Om du klippt håret eller ändrat frisyr ska du invigas. Detta sker genom att du ska böja dig framåt och låta de som deltar slå dig i nacken. Denna lek äger rum främst i korridorerna på skolan.

Ryckleken

När någon passerar så slänger en annan elev fram en arm när den andre precis passerar. Om eleven som passerar då rycker till har den elev som slängt fram armen rätt att slå den som ryckte till med ett knytnävslag på överarmen.

Volley med Hitler

En fotbollslek där deltagarna ska skjuta volleyskott i mål. Vinnaren/vinnarna får sedan skjuta på förlorarna, det vill säga de som missat sina skott. Förlorarna får ställa upp sig med ryggen mot planket och vinnaren/vinnarna skjuter på dem. Själva skotten kallas för Hitler. Kallas också för rövning.

Gul bil eller Box Delivery

När man ser en gul bil slår man sin kamrat på armen och säger ”Gul Bil” eller ”Box Delivery”.

Safety eller Dona/Donna

Den som fiser ska snabbt ta ett dörrhandtag och säga ”Safety”. Hinner någon annan före genom att säga Dona eller Donna får man slå den som fes.

Bötning

Ingen maktlek, men ett fenomen som blossat upp de senate åren. Ungdomar tvingas betala för påhittade skulder under hot om våld. Kan också handla om att betala böter för påstådda kränkningar eller att någon har skvallrat.

Sammanställning: Andreas Liebermann

Källor: Polisen. ALMAEuropa, Dagens Nyheter

Så skyddar du ditt barn

• Var uppmärksam om ditt barn kommer hem med blåmärken eller sår.

• Om värdesaker försvinner kan ditt barn ha varit utsatt för bötning.

• Var uppmärksam om ditt barn känner sig stressad eller oroad.

• Var uppmärksammad om ditt barn vill vara hemma när han eller hon är nyklippt.

• Håll dig uppdaterad om vilka lekar som förekommer på skolan.

• Kontakta polisen om du misstänker att ett brott har begåtts.

• Prata om grundvärderingar hemma.

• Var uppmärksam på om ditt barn reagear på ett sms eller en chatt-konversation.

• Som förälder kan du kontakta skolpersonal och prata med andra föräldrar. Se till att problemen uppmärksammas snabbt.

• Som elev ska man våga kontakta skolpersonal när det går snett. Viktigt att man går samman då det ofta krävs mod.

Källa: ALMAEuropa, Polisen, Friends

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.