Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från sommarvärme till regn och risk för översvämning. Det spretar i väderprognosen över landet i veckan. Foto: Jae C. Hong/AP/TT, Johan Nilsson/TT

Splittrade vädret: Sommarvärme och risk för översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Medan det finns risk för översvämningar i vissa delar av landet så bjuds det samtidigt på rätt höga temperaturer på andra håll:

– Man får sommarkänslor, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Måndagen bjöd på glädjande besked för den som gillar värme, i alla fall på vissa håll i landet. I östgötska Horn steg temperaturen upp till hela 27,8. I Stockholm noterades 22,3 grader och i Kosta och Ronneby 24,1 respektive 24,0 grader. En värme som på sina håll håller i sig under tisdagen:

– Det man kan säga storskaligt är att den varma luftmassan ligger kvar i Östersjölandskapen med en del sol. På satellitbilder ser vi höga molnslöjor som passerar ganska fort. Resten av landet har en annan väderbild, säger Cohen.

Längre norrut så är det mer varierat. Vissa platser kan nå över 15 grader, men det är ännu osäkert hur varmt det kan bli. Eventuella moln förhindrar höga temperaturer. Det finns risk för lokala översvämningar i Värmland och delar av nordvästra Götaland.

Onsdagen fastlåst

– Under onsdagen så är väderläget rätt fastlåst. Regnområdet i Västsverige flyttar västerut men finns kvar i Halland, Bohuslän, nordvästra delarna av Dalarna och södra Norrland. I inre Götaland och centrala Svealand så kan vi nå temperaturer på 20-25 grader, säger Cohen.

Över Gästrikland och Hälsingland börjar molnen skingra sig, medan Dalarna kan bli nästintill helt molntäckt. Över Norrland väntas ett stråk med regn, från Jämtland upp mot Tornedalen. I norr ganska blandade temperaturer.

– Kristi himmelsfärd kommer ganska mycket bli en repris av onsdagen i söder. Det blir intressantare norrut. I östra delen av Norrland så ser vi lite mer etablerad varmluft, med temperaturer upp till 15-20 grader. Över norra Lappland så blir det regn och snö. I södra Norrbotten kan det bli upp till 18-19 grader, säger Cohen.

”Svårt att planera utifrån väder”

I helgen så bryts trenden av. Ostadigare och lägre temperaturer i söder, ​ökad molnighet och regnskurar på flera håll. I norra Sverige så blir fredagen också mer varierad.

– Det kommer bli svårt att planera utifrån vädret, men den varma luften kommer att ge vika, säger Cohen.

Se SVT:s meteorolog Tora Tomasdottirs väderprognos i  Morgonstudion i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer