Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det började som plankton och skulle miljoner år senare bli avgörande i människornas krig. Se en sammanfattning av de senaste 200 miljoner åren av oljans historia i klippet. Foto: Storyblocks/SVT arkiv

Oljans blodiga historia: Detta har hänt de senaste 200 miljoner åren

Uppdaterad
Publicerad

Allt började med små organismer som dog och hamnade på havets botten. Miljoner år senare skulle det bli avgörande i krig och föremål för politiskt maktspel. Här är oljans historia sammanfattad på tre minuter.

Frågan om ett importstopp av rysk olja och gas har legat högst upp på den politiska agendan i EU. Men frågan är komplicerad – då många länder är beroende av Rysslands stora fyndigheter av fossila bränslen.

Landet står för ungefär sex procent av världens hittills kända oljefyndigheter.

År 2016 motsvarade det ungefär 60 år av olja kvar, om man räknar på landets dåvarande årliga konsumtion, enligt statistiksajten Worldometer. Det kan jämföras med USA som hade motsvarande 5 år av olja kvar.

Hur blev plankton och alger på havets botten avgörande i Andra världskriget? Se en sammanfattning av oljans blodiga historia i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.