Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det handlar mycket om att det var en effektiv leverantör av råvaror”, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken. Foto: TT/SVT

Experten om ryska importen: Sverige och Europa har skaffat sig ett ganska stort dilemma

Publicerad

Sverige importerar inte särskilt mycket olja och gas från Ryssland, men är indirekt beroende av landets energi. Skulle Ryssland sluta exportera energi till Europa skulle det därför få konsekvenser även här, bedömer flera experter som SVT Nyheter har talat med.

Kriget i Ukraina har gjort att Europas beroende av rysk gas och olja diskuteras allt mer.

Om Ryssland skulle sluta leverera gas och olja till Europa eller om EU skulle bojkotta rysk energi så kommer det att få flera konsekvenser enligt Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

– Det blir sannolikt högre priser och det kan bli tal om ransonering i de fall då man inte kan hitta nya leverantörer, säger han.

På oljesidan finns det flera leverantörer som man kan vända sig till i stället för de man har i dag, även om de är dyrare på grund av bland annat längre transporter. Men gasen är svårare att byta ut i en handvändning.

– Det är betydligt mer komplext för Europa att byta leverantör av gas än det är att byta leverantör av olja. Gas är en produkt som är komplicerad att transportera. Man behöver tillgång till pipelines, som tar tid att bygga och är kostsamma, eller infrastruktur för att kyla ner gasen och göra den flytande. 

Har ett indirekt beroende

Under de senaste åren har flera EU-länder blivit allt mer beroende av den ryska energin och inom unionen importeras rysk olja och gas för en miljard euro om dagen.

– Sverige och Europa har skaffat sig ett ganska stort dilemma, säger Kopfer.

För även om det svenska beroendet av rysk energi är lågt så finns ett indirekt beroende då andra EU-länders energiproduktion är beroende av den.

– Och det smittar ju av sig in i Norden eftersom det finns energitransmission mellan Norden och den centrala delen av Europa, framför allt.

Svensk bojkott inte effektivt

André Månberger, forskare inom miljö- och energisystemanalys och biträdande universitetslektor vid Lunds universitet, håller med.

– Vi har ett indirekt beroende av Ryssland. Vi är inte direkt beroende av Ryssland som exportör utan av en fungerande marknad för oljan som vi sedan importerar från, säger han.

Av den anledningen skulle inte heller en svensk bojkott av rysk energi få någon särskild effekt, bedömer han.

– Det skulle ha en väldigt liten påverkan, om vi ensidigt lägger en bojkott på Ryssland. För att bojkotter ska vara verksamma så krävs det att exporten från landet minskar, och så stor spelare är inte Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.