Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA och Europeiska kommissionen har gjort en överenskommelse om att EU ska gas från USA. Foto: Evan Vucci/AP/TT

EU köper gas från USA – ska minska beroendet från Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

EU och USA har skrivit under ett stort energisamarbete som syftar till att minska EU:s beroende av rysk energi.

Syftet är att underlätta hårdare sanktioner mot Ryssland. 

– Vi presenterar nu ett banbrytande avtal, säger USA:s president Joe Biden på en pressträff.

EU har kommit överens om att köpa minst 15 miljarder kubikmeter flytande naturgas, LNG, från USA och andra internationella partners, skriver Vita Huset i ett uttalande.

– Rysslands president Putin har använt gastillgångarna för att tvinga och manipulera sina grannar. Han har använt vinsterna för att finansiera sin krigsapparat. Därför meddelade jag tidigare den här månaden att USA stoppar all import av rysk energi, säger Joe Biden vid en pressträff i Bryssel på fredagen.

Innan 2030 ska EU enligt avtalet köpa 50 miljarder kubikmeter LNG från USA om året, skriver TT.

Avtalet syftar till att minska EU:s beroende av fossila drivmedel från Ryssland, och därmed underlätta hårdare sanktioner mot landet, på samma sätt som USA tidigare agerat. Även EU-kommissionen har skickat ut ett pressmeddelande om avtalet.

– Avtalet skickar ett starkt meddelande till världen: Det transatlantiska samarbetet är starkare än någonsin och vi är fast beslutna om att stå upp mot Rysslands brutala krig, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid pressträffen.

Inom ramen för partnerskapet ska en representant för USA:s regering och en representant för EU-kommissionen ingå i en insatsstyrka för att säkerställa energileveranser till EU och Ukraina under nästa vinter och vintern 2023.

I avtalet ingår även att parterna på längre sikt ska minska beroendet av naturgas. Det ska ske genom att arbeta för att påskynda utvecklingen av förnyelsebara energikällor.

”Vi kommer att fortsätta att samarbeta för att främja produktionen och användningen av rent och förnybart väte för att tränga undan fossila bränslen och minska utsläppen av växthusgaser, vilket kommer att omfatta både teknik och stödjande infrastruktur”, skriver parterna i uttalandet.

Ledarna tog upp energifrågan redan i går kväll i ett gemensamt uttalande om följderna av Rysslands krig i Ukraina.

”EU har bekräftat sin målsättning om att göra sig oberoende av rysk gas i god tid före årtiondets slut, samtidigt som arbete pågår för att garantera pålitliga och rena energileveranser till ett bra pris till medborgare och företag. USA avser samarbete med EU på det här området”, heter det bland annat.

Under fredagen uppgav också Tysklands ekonomiminister Robert Habeck att landet avser att kraftigt minska importen av rysk energi.

– Under de senaste veckorna, tillsammans med andra, har vi gjort intensiva ansträngningar för att importera mindre fossil energi från Ryssland, och bredda vår bas för energiförsörjning, säger Robert Habeck enligt TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.